Utorak, 10. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 1° C Light Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: vijesti.ba10. Septembra. 2019. Bosna i Hercegovina
Danas i sutra sjednice Parlamenta FBiH

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zasjedat će danas i sutra. Nakon završetka treće redovne sjednice, koja je počela pa prekinuta u junu bez utvrđenog dnevnog reda, uslijedit će četvrta, redovna također. Za obje sjednice je predložen obiman dnevni red.

Za prvu su između ostalih tema predložene izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda. Predlagač je zastupnik Hamdija Abdić a željeni cilj je da Unsko-sanski kanton dobije više novca u raspodjeli javnih prihoda nego dosad budući da je najjače u Federaciji BiH pogođen migrantskom krizom.

Za ovu sjednicu su također predložene izmjene federalnog zakona o radu koje bi omogućile prezentativnost sindikatu ljekara.

Mnoštvo zakonskih i drugih akata su kandidirani i za treću i četvrtu sjednicu, a za ovu drugu i program ovogodišnjeg rada Federalne vlade, među brojnim drugim aktima.

Treća redovna sjednica prekinuta je u junu na zahtjev Hrvatske demokratske zajednice BiH iz čijih klupa je rečeno da prije nastavka, treba izabrati novo rukovodstvo Doma.

To je u međuvremenu učinjeno, mada ne u potpunosti, na vanrednom zasjedanju u julu. Tada je Mirsad Zaimović iz Stranke demokratske akcije imenovan za predsjedavajućeg Doma usmjesto dotadašnjeg rukovodioca Elvira Karajbića iz Socijldemokratske partije BiH.

Za jednog od dvoje dopredsjedavajućih je izabran Mladen Bošković iz Hrvatske demokratske zajednice BiH, ali je mjesto drugog dopredsjedavajućeg ostalo nepopunjeno jer su Mile Atlagić, tadašnji zastupnik Socijaldemokratske partije i Goran Opsenica iz Hrvatske demokratske zajednice BiH, odbili kandidature.

U međuvremenu je Atlagić zajedno s četiri zastupnika istupio iz Socijaldemokratske partije pa se nezvanično komentira da bi u novonastalim okolnostima mogao prihvatiti dužnost.

Pravilo je da troje rukovodilaca Predstavničkog doma budu ujedno predstavnici tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine.

Mirsad Zaimović, novoimenovani predsjedavajući Doma, iz reda je bošnjačkog naroda, dopredsjedavajući Mladen Bošković iz hrvatskog, dok mjesto drugog dopredsjedavajućeg, koje pripada Srbinu, zasad nije kadrovski popunjeno.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision