Četvrtak, 24. Januara 2019.
Unsko-sanski kanton 8° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: bhrt.ba24. Januara. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Delegacija Kosova dolazi na pregovore u Sarajevo
Delagacija Kosova danas bi trebalo da doputuje u Sarajevo kako bi s predstavnicima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine pokušali razriješiti spor oko uvoznih taksi na robu iz naše zemlje.

Privreda Bosne i Hercegovine za dva mjeseca od uvođenja kosovskih taksi pretrpjela je gubitak od oko 30 miliona maraka. Izvoz na Kosovo praktično je zaustavljen, jer je proizvod sa stopostotnim carinskim nametom duplo skuplji od konkurentskog na tržištu.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović ranije je izjavio kako je neizvjesno da li će pregovori sa kosovskim zvaničnicima uroditi plodom.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj ostao je pri ranijem stavu kada je riječ o ukidanju 100 posto uvećanih taksi, i nakon sastanka sa američkim ambasadorom u Prištini Philipom Kosnettom.

Haradinaj ne odustaje od uzajamnog priznanja Srbije i Kosova, kao ultimativnog preduvjeta za ukidanje takse. Takav stav ne daje previše prostora ni bosanskohercegovačkoj strani da postigne zadovoljavajući bilateralni dogovor.

“Želimo da ukinemo taksu i to nam je cilj i preporuka naših saveznika iz Sjedinjenih Država, ali mi smo povezali pitanje takse sa sveobuhvatnim sporazumom Kosova i Srbije. Danas bismo je ukinuli, kada bi se ostvario sveobuhvatni sporazum o recipročnom priznavanju”, rekao je Haradinaj.

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn tokom nedavne posjete Prištini, dao je konkretnu ponudu kosovskim institucijama koja uključuje uklanjanje imena UNMIK iz CEFTA sporazuma i ponovno pregovaranje o trgovinskim odnosima.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision