Petak, 5. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 1° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: krstarica.rs5. Jula. 2019. Region
Dimitrov: Sa Zapadnim Balkanom Evropska unija se kompletira

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov poručio je da pristupanje zemalja regiona Zapadnog Balkana u EU predstavlja kompletiranje, a ne proširenje Unije, prenosi TV Telma.

„Kada razmišljamo o regionu, zapravo shvatamo da se naš region graniči sa EU, a u praksi mi smo okruženi zemljama-članicama EU. Kada jednog dana ove zemlje zasluže i postanu dio EU, karta Unije se neće uvećati, jer riječ proširenje ne reflektuje realnost, bolja riječ je kompletiranje jer imamo rupu“, objašnjava makedonski ministar.

Dimitrov je takođe istakao da Berlinski proces ne treba da bude zamjenu evropskim integracijama, već priprema na putu ka EU.

On je na zajedničkoj konferenciji sa njegovim kolegama iz Nemačke, Poljske i Bugarske još jednom naglasio potrebu da Sjeverna Makedonija i Albanija započnu pregovore sa EU najkasnije do oktobra.

Njemački ministar za Evropu Mihael Rot je istakao da aktuelno stanje pokazuje da Njemačka pruža snažniju podršku Zapadnom Balkanu, ali da svi treba da povećaju svoja zalaganja u integrisanju regiona u EU.

Poljski ministar spoljnih poslova Jacek Čaputovič izrazio je žalenje što je odluka o startu pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom odložena za oktobar.

„Odlaganje te odluke nije bila dobra ideja, smatramo da je naš zajednički interes da ove zemlje postanu deo EU, pre svega zbog bezbednosnih i geopolitičkih razloga je veoma važno, ali svakako da mora da se ispune i kriterijumi“, istakao je Čaputovič.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision