Petak, 16. Avgusta 2019.
Unsko-sanski kanton 5° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Avgusta. 2019. USK
Direktor zavoda za zaštitu spomenika u Federaciji obišao nacionalne spomenike u Velikoj Kladuši

U dvodnevnoj posjeti opštini Velika Kladuša boravio je direktor Zavoda za zaštitu spomenika pri Federalnom ministarstvu kulture i sporta Ante Vujnović i tom prilikom je obišao obišao tri kladuška nacionalna spomenika, Graditeljsku cjelinu – Tvrđava Vrnograč u Vrnograču, Graditeljsku cjelinu – utvrđeni grad Podzvizd i nacionalni spomenik Historijsko područje – Stari grad Todorovo (Novigrad), džamiju u Todorovu, kao i Stari grad Velika Kladuša.

Opština Velika Kladuša je, u saradnji sa  Federalnim ministarstvom kulture i sporta, 2011. godine nakon detaljnog čišćenja lokaliteta, izvršila trodimenzionalno geodetsko snimanje Graditeljske cjeline – Tvrđava Vrnograč u Vrnograču. U toku je postupak čišćenja Graditeljske cjeline – utvrđeni grad Podzvizd nakon čega je planirano i trodimenzionalno geodetsko snimanje ovog jedinstvenog spomenika.

Vujinović je govorio o redosljedu radova koje je neophodno provesti na zaštiti velikokladuškog kulturnog naslijeđa, te o obavezujućim stručnim i naučnim metodama rada na zaštiti i revitalizaciji. Zaključeno je da su spomenici koje je obišao u jako lošem stanju te je neophodno provesti hitne mjere zaštite od daljeg propadanja ovog vrijednog naslijeđa, te da je neophodno intezivirati saradnju između Opštine Velika Kladuša i Zavoda za zaštitu spomenika pri Federalnom ministarstvu kulture i sporta.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision