Subota, 9. Februar 2019.
Unsko-sanski kanton 13° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: vijesti.ba9. Februar. 2019. Zanimljivosti
Divovska skakaonica: Je li ovo najstrašnije mjesto za fotografiranje ?
Norveška je definitivno jedna od najljepših zemalja na svijetu, ako je suditi po prirodnim ljepotama, no ako idemo ocjenjivati litice onda je svakako broj jedan.

Lude litice doslovno zovu ljude da se popnu na njih. Idealne su za skakanje padobranima i let zmajevima. Avanturisti, fotografi, pješaci i penjači uživaju u veličanstvenim pogledima, a s liticama dolaze i slapovi, tako je i Norveška puna predivnih slapova koji se strmoglavljuju prema rijekama i jezerima u podnožju.

Jedna od najpoznatijih litica je Trolltunga ili Trolov jezik, nastao kad se dio planine urušio. Gromada oblikovana poput skakaonice ostala je stajati i čekati eru društvenih mreža – kad je postala poligon za ispitivanje straha od visine.

Trolltunga se prostire na oko 700 metara, iznad nestvarno lijepog jezera Ringedalsvatnet. Da bi se došlo do stijene potrebno je 10 do 12 sati pješačenja. Dio puta može se skratiti i vožnjom automobilom.

Osim klasičnih fotografija na kojima je cilj pokazati hrabrost što bliže rubu, na Trolovom jeziku snimaju se i svadbene uspomene, gimnastičari rade egzibicije poput salta, pleše se balet, a nađu se i ekscentrici koji sa sebe skidaju i zadnji komadić odjeće.

Oko sto hiljada ljudi planinari svake godine do Trolltunge kako bi stvorili uspomene koje se ne zaboravljaju. Na vrhu ih nerijetko čeka red, ali to ne smeta zbog pogleda koji oduzima dah.

Preikestolen

Masivna litica nalazi se 604 metara iznad fjorda Lysefjord. Ova litica jedna je od najvećih norveških atrakcija.

Brunich Guillemot

Nalazi se na medvjeđem otoku usred Barentsovog mora. Pogled ćete vjerovatno morati dijeliti s istoimenim pticama…

Hornelen

Dugo vremena služila je kao orijentir mornarima koji su plovili ovim morima, a danas uglavnom za skakanje base-padobrancima.

Kjeragbolten

Ovdje je riječ o masivnoj kamenoj gromadi koja je “zaglavila” između dviju planina i nalazi se iznad fjorda Lysefjord. Potrebno je dosta hrabrosti da bi čovjek stao na ovaj kamen i isprobao građevinske sposobnosti majke prirode.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision