Srijeda, 16. Januara 2019.
Unsko-sanski kanton 9° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: krupljani.ba16. Januara. 2019. USK
Djeca migranata uče bosanski jezik kroz radionice

Djeca migranti učit će bosanski jezik svaki dan tokom četiri sedmice u dvije grupe, ona koja su djelomično naučila i ona koja ga uopće ne govore a trebala bi savladati njegove osnove.

Devetogodišnja djevojčica Marjam iz Afganistana jedno je od brojne djece, migranata, koje pohađa četverosedmičnu radionicu učenja bosanskoga jezika kako bi bila spremna pohađati redovnu nastavu u jednoj od dvije bihaćke osnovne škole. Marjam je jedno vrijeme boravila u izbjegličkom kampu u Srbiji u kojem je naučila srpski, a što joj je dobra osnova za učenje bosanskoga jezika.

Nevenka Lukin, koordinatorica UNICEF-a za Unsko-sanski kanton kaže kako ovaj projekt provode zajedno s Pedagoškim fakultetom, a sredstva je osigurala Organizacija za koju ona radi putem IPA-fondova Europske unije. Prijevoz djece, učenika iz prihvatnih centara u Bihaću do Pedagoškog fakulteta osigurala je Međunarodna organizacija za migracije – IOM, kaže Lukin.

Djeca koja borave na području grada Cazina nastavu će pohađati u školama Brekovica i Ostrožac. Lukin dodaje kako je dobro da su nastavu uspjeli organizirati izvan izbjegličkih kampova zahvaljujući čemu će se djeca prije socijalizirati. Bit će ovo intenzivan kurs učenja bosanskoga jezika za svu djecu školske dobi iz pihvatnih centara u „Sedri“,“Biri“ i „Borićima“.

Ovakav način rada s djecom koja nisu s maternjeg govornog područja bosanskog jezika predstavlja korak dalje u razvoju samog jezika u Bosni i Hercegovini.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision