Utorak, 9. Septembar 2014.
Unsko-sanski kanton 8° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Septembar. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana
Doboj nakon 50 godina ponovo ostaje bez naselja Stanari

Grad Doboj ostat će, nakon 50 godina, ponovo bez svog naselja Stanari.  Da Stanari postanu općinu danas su jednoglasno podržali poslanici Narodne skupštine RS-a na posebnoj sjednici u Banjoj Luci.

Osim Stanara, u sastav nove općine ući će još 12 manjih sela u blizini tog sada naselja u sastavu Doboja.

Treba podsjetiti da je Općina Stanari prestala s radom 31. januara 1960. godine. Inicijative za ponovno vraćanje tog statusa u međuvremenu su pokretane nekoliko puta.

U studiji opravdanosti osnivanja općine Stanari se navodi da snažan privredni potencijal za ovo područje predstavlja početak izgradnje termoelektrane Stanari, snage 300 megavata i 2.000 megavatsata godišnje proizvodnje.

Termoelektrana će biti, kako se navodi, vodeći proizvođač električne energije u Republici Srpskoj i pokrenut će eksploataciju i preradu nusproizvoda i drugih sirovina.

U dokumentu se ocjenjuje i da područje od 13 naseljenih mjesta s oko 11.000 stanovnika i “750 zaposlenih, predstavlja solidan fiskalni potencijal za ostvarivanje natprosječnih prihoda buduće općine“.

Tokom današnje sjednice entitetskog parlamenta usvojen je i Zakon o dopuni Zakona o teritorijalnoj organizaciji RS-a, koja će biti promijenjena jer Stanari ponovo dobivaju status općine.

Usvajanjem ovih zakona okončana je posebna sjednica parlamenta, koja je i posljednje skupštinsko zasjedanje u ovom sazivu.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision