Petak, 5. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 6° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Jula. 2019. Svijet
Dogovor sudanske vojske i opozicije o tranziciji

Generali koji vladaju Sudanom i lideri opozicije postigli su danas dogovor o tijelu koje će rukovoditi procesom tranzicije, rekao je predstavnik Afričke unije, koja je posrednik u razgovorima.

Vojni savjet koji upravlja zemljom i opoziciona Alijansa za slobodu i promjene (ALC) dogovorili su “naizmeničnu” kontrolu nad institucijom koja će voditi trogodišnju tranziciju ka civilnoj vlasti, rekao je posrednik Mohamed el-Hasen Lebat.

“Dvije strane su dogovorile uspostavljanje suverenog savjeta čije rukovodstvo će se mijenjati između vojske i civila, u periodu od tri godine ili malo više”, rekao je Lebat novinarima.

On nije iznio detalje o mehanizmima koji će biti korišćeni, ali prema planu tranzicije koji su predložili posrednici, Afrička unija i Etiopija, “Suverenim savjetom” bi prvih 18 mjeseci trebalo da predsjedava vojno lice, da bi potom to mjesto preuzeli civili i tu ostali do kraja prelaznog perioda.

Zahvaljujući posredovanju, dvije strane u Sudanu su u srijedu ponovo počele da pregovaraju, prije svega o vođenju “Suverenog savjeta”.

Pregovori su nastavljeni u napetoj atmosferi, pošto je vojska 3. juna rasturila logor u kojem su, ispred generalštaba, boravili demonstranti pri čemu su desetine ljudi stradale.

Opozicija traži nezavisnu međunarodnu istragu tog incidenta, a vojska je to odbila, formirajući sopstveni istražni tim.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision