Petak, 5. Juli 2019.
Unsko-sanski kanton 14° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: bhrt.ba5. Juli. 2019. Svijet
Dogovor sudanske vojske i opozicije o tranziciji

Generali koji vladaju Sudanom i lideri opozicije postigli su danas dogovor o tijelu koje će rukovoditi procesom tranzicije, rekao je predstavnik Afričke unije, koja je posrednik u razgovorima.

Vojni savjet koji upravlja zemljom i opoziciona Alijansa za slobodu i promjene (ALC) dogovorili su “naizmeničnu” kontrolu nad institucijom koja će voditi trogodišnju tranziciju ka civilnoj vlasti, rekao je posrednik Mohamed el-Hasen Lebat.

“Dvije strane su dogovorile uspostavljanje suverenog savjeta čije rukovodstvo će se mijenjati između vojske i civila, u periodu od tri godine ili malo više”, rekao je Lebat novinarima.

On nije iznio detalje o mehanizmima koji će biti korišćeni, ali prema planu tranzicije koji su predložili posrednici, Afrička unija i Etiopija, “Suverenim savjetom” bi prvih 18 mjeseci trebalo da predsjedava vojno lice, da bi potom to mjesto preuzeli civili i tu ostali do kraja prelaznog perioda.

Zahvaljujući posredovanju, dvije strane u Sudanu su u srijedu ponovo počele da pregovaraju, prije svega o vođenju “Suverenog savjeta”.

Pregovori su nastavljeni u napetoj atmosferi, pošto je vojska 3. juna rasturila logor u kojem su, ispred generalštaba, boravili demonstranti pri čemu su desetine ljudi stradale.

Opozicija traži nezavisnu međunarodnu istragu tog incidenta, a vojska je to odbila, formirajući sopstveni istražni tim.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision