Četvrtak, 4. Septembar 2014.
Unsko-sanski kanton 5° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Septembar. 2014. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
Dogovorena raspodjela 9,6 miliona KM za sanaciju šteta – Nikšić: Fond za pomoć može profunkcionisati u punom kapacitetu

Nakon sastanka Upravnog odbora i Vijeća Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije, federalni premijer Nermin Nikšić rekao je da je došlo do rješenja o registraciji tog fonda zahvaljujući kojem će profunkcionisati. Dogovorena je i prva raspodjela sredstava u iznosu 9,6 miliona maraka za sanaciju štete. Sredstva bi trebala biti operativna naredne sedmice, kada će biti doznačena Posavskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu.

Federalni premijer Nermin Nikšić dodao je da je danas, između ostalog, dogovorena i tijesna koordinacija Fonda sa UNDP-om, Evropskom komisijom, Federalnim štabom civilne zaštite i drugim organizacijama kako se ne bi dešavalo da se pojedini projekti preklapaju. Nikšić je rekao i da je dat nalog Agenciji za vodno područje rijeke Save da izvrši snimanje korita i područja podzemnih voda kako bi bilo moguće uraditi projekte za njihovu što je moguće trajniju sanaciju.

Nakon sastanka Upravnog odbora i savjeta Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH koji je održan danas u Sarajevu federalni premijer Nermin Nikšić izjavio je na konferenciji za medije da su dobili rješenje o registraciji tog fonda te da on sada može profunkcionisati u punom kapacitetu. Nikšić je istakao da je danas dogovorena i prva raspodjela sredstava u iznosu 9,6 miliona KM za sanaciju šteta. On je pojasnio da će od tog iznosa šest miliona KM biti iskorišteno za saniranje stambenih objekata, dva miliona KM za interventnu pomoć malim obrtima, jedan milion KM za sanaciju infrastrukture, dok će 600 hiljada KM biti ostavljeno u rezervi. Nikšić je podcrtao da će ova sredstva biti operativna u naredni ponedjeljak ili utorak kada će biti doznačena Posavskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu. Sastanku su prisustvovali predstavnici Federalne uprave Civilne zaštite, Federalnog zavoda za geologiju, Agencije za vodno područje rijeke Save, UNDP-a, Europske unije te 15 načelnika najugroženijih općina u FBiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision