Četvrtak, 18. Juli 2019.
Unsko-sanski kanton 5° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: bhrt.ba18. Juli. 2019. Bosna i Hercegovina
DOM NARODA PFBIH RAZMATRA REBALANS BUDŽETA I BORAČKI ZAKON

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH (PFBiH) Tomislav Martinović sazvao je za danas sjednicu tog doma na kojoj će delegati razmatrati zakon o borcima i rebalans ovogodišnjeg budžeta.

Pred delegatima je Prijedlog zakona o demobiliziranim borcima i članovima njihovih porodica koji je već prihvaćen u Predstavničkom domu. On propisuje 16 prava, među kojima su redovne mjesečne naknade onima koji su bez ikakvih primanja, a imaju 57 godina i više.

Uvjet je da su najmanje godinu bili u odbrambenim redovima tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini i najmanje godinu na evidenciji nezaposlenih. Visina naknada bi zavisila od vremena provedenog u odbrambenim jedinicama.

Zakon propisuje javnu objavu jedinstvenog registra branilaca i korisnika prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Analizom stanja demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica utvrđeno je da bi pravo po tom zakonu moglo ostvariti oko 20.000 demobiliziranih branilaca koji se nalaze u stanju potrebe.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH podržao je i rebalans ovogodišnjeg budžeta, kao i predloženi zakon o njegovom izvršenju, čime je osigurano 25 miliona KM za primjenu novog boračkog zakona. U istom tekstu danas bi trebalo da ga odobri i Dom naroda, kako bi bilo omogućeno njegovo stupanje na snagu.

Za sva tri zakonska rješenja, koja bi omogućila isplatu boračkih naknada, predložen je hitni zakonodavni postupak kako bi oni mogli što prije stupiti na snagu, a pripadnici te populacije ostvariti zakonima propisana prava.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision