Nedjelja, 1. Juna 2014.
Unsko-sanski kanton 1° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Juna. 2014. Biznis, Bosna i Hercegovina, Vijesti
DRAMATIČNO LOŠE STANJE – SKANDALOZNO: Turkish Airlines ostavio gubitke i dugove BH Airlinesu 26,5 miliona KM

SARAJEVO – Ured za reviziju institucija Federacije BiH dostavio je negativno izvješće o poslovanju zrakoplovnog prijevoznika u vlasništvu federalnog entiteta, B&H Airlinesa iz Sarajeva koji je prošlu godinu završio s negativnim poslovnim rezultatom. Ured za reviziju institucija Federacije BiH utvrdio je, analizirajući poslovne knjige ove kompanije, da se, primjerice, ne može potvrditi iskazano stanje obveza prema dobavljačima u inozemstvu u iznosu od čak 2,7 miliona maraka s obzirom da je društvo izvršilo usuglašavanje iznosa od 683.716 maraka, dok iznos obveza od 2,073.759 maraka nije potvrđen od dobavljača.

Mutni ugovori
To otvara velike dvojbe kako su sklapani ovi poslovi, te jesu li pri tome fakture bile fiktivne s mogućnosti namještanja poslova, ili, pak, njihova neizvršavanja ili lažnog prikazivanja. Poslovanje u prošloj godini se gotovo prepolovilo, a prihodi su smanjeni za 11 miliona maraka. Nakon izlaska Turkish Airlinesa iz vlasništva, kompanija je na pragu propasti.
Potrebna sanacija
“Imovina je beznačajna, a poslovanje, uz stalno prisutnu nelikvidnost, opterećeno velikim dospjelim kratkoročnim obvezama u visini od 22,002.932 KM. Doznačena sredstva od osnivača u 2013. godini nisu bila dovoljna za potpunu sanaciju i prevladavanje postojećeg stanja. U ovakvim uvjetima i okolnostima upitna je stalnost poslovanja Društva, jedno od osnovnih načela i pretpostavki na kojima se temelje općeprihvaćena računovodstvena načela”, navodi se u izvješću revizora. Istodobno, vlasti u Federaciji pomogle su ovoga gubitaša s 960.000 maraka.

ZADNJE VIJESTI IZ Biznis Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision