Utorak, 14. Januara 2020.
Unsko-sanski kanton 6° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: tanjug.rs14. Januara. 2020. Region
EK: Novinarima potrebno okruzenje za rad bez straha i progona

Nakon hapšenja urednika podgoričkih portala IN4s i Borba, Gojka Raičevića i Dražena Živkovića, iz Evropske komisije su poručili da je novinarima potrebno pogodno okruženje koje će im omogućiti da rade bezbjedno i bez straha od maltretiranja, političkog pritiska, cenzure ili progona.

Na pitanje podgoričkih Vijesti da komentarišu hapšenje Raičevića i Živkovića, iz Komisije su poučili da će pažljivo pratiti razvoj događaja u Crnoj Gori u kotekstu njenog priključenja Evropskoj uniji.

Podsjetili su da je sloboda izražavanja i medija jedna od osnovnih vrednosti EU i ključni element procesa pridruživanja Crne Gore.

“Kao što je ranije rečeno, ne komentarišemo pojedinačne slučajeve. Međutim, eventualnu povredu zakona trebala bi da rješavaju nadležni domaći organi, u skladu s nacionalnim zakonodavstvom i relevantnim međunarodnim i evropskim standardima”, odgovorili su iz EK na pitanja Vijesti.

Raičević i Živković uhapšeni su pa pušteni da se brane sa slobode zbog sumnje da su počinili krivična djela izazivanje panike i nereda.

Podsjećaju da je u izvještaju EK o Crnoj Gori za 2019. navedeno da nije postignut napredak na polju slobode izražavanja i da postoje uporni izazovi u razumjevanju uloge slobodnih medija.

“Nastavićemo pažljivo da pratimo razvoj događaja u kontekstu pregovora o pristupanju. Kao opšti princip, očekujemo da sve medijske kuće u Crnoj Gori djeluju u skladu s najvišim profesionalnim i etičkim standardima”, poručili su iz EK.

Medijski analitičari, predstavnici medija, NVO sektora i opozicije ocjenili su da je hapsiti novinare u demokratskom društvu neprimjereno i protivno međunarodnom standardu slobode izražavanja, a policija je posljednja koja treba da reaguje na moguće kršenje profesionalnih standarda u novinarstvu.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision