Petak, 12. Septembar 2014.
Unsko-sanski kanton 1° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Septembar. 2014. Svijet, Vijest dana
EU: Od danas proširene sankcije Rusiji

Proširene evropske sankcije Rusiji koje su usvojene prošle nedelje stupiće na snagu danas ( petak 12. septembra ) , saopšteno je iz Evropskog saveta..

Na udaru se našlo pet ruskih banaka i tri državne naftne kompanije, kojima će odsad biti zabranjen pristup evropskom tržištu novca, stoji u saopštenju Savjeta.

Sem toga, sankcije ubuhvataju zabranu izvoza oružja u Rusiju, kao i takozvane tehnologije dualne namjene, koja se može koristiti i u civilne i u vojne svrhe, kao i zabranu izvoza opreme za istraživanje i eksploataciju nafte, što će otežati Rusiji pristup novootkrivenim nalazištima u arktičkom pojasu.

Evropski savjet, koga čine predstavnici 28 zemalja članica EU je odlučio i da proširi “crnu listu” ruskih funkcionera kojima je zabranjeno da putuju i posluju u EU doda sa nova 24 imena, tako da se ona sad odnosi na ukupno 119 osoba.

Odluku o uvođenju sankcija Rusiji zbog “agresije” na Ukrajinu članice EU su donjele u petak prošle nedjelje, s tim što su odlučile da odlože primjenu dok ne vide da li će se prekid vatre u Ukrajini održati.

Iako se primirje uglavnom poštuje, a Rusija i Ukrajina razgovaraju o mirovnom planu, danas je odlučeno je da sankcije stupe na snagu od sutra, nakon što ta odluka bude objavljena u službenoj gazeti EU, kada će biti poznat i spisak pravnih i fizičkih lica na koje se sankcije odnose.

Predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompej rekao je da bi Evropska unija mogla da ukine sankcije Rusije ukoliko izvještaj koji treba da bude urađen do kraja septembra, potvrdi da je sproveden mirovni plan u Ukrajini.

Rompej je u saopštenju potvrdio da će nove sankcije EU prema Rusiji stupiti na snagu sutra.

Kako su prenijele zapadne agencije, ambasadori EU će do kraja septembra sačiniti sveobuhvatan pregled primjene mirovnog plana u Ukrajini.
“U zavisnosti od tog pregleda i situacije na terenu, Komisija i EEAS (Diplomatski servis EU) mogu da izađu s predlogom o izmjeni, suspenziji ili ukidanju seta sankcija, u cjelini ili djelimično”, naveo je Rompej.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision