Četvrtak, 14. Mart 2019.
Unsko-sanski kanton 16° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: aljazeera.net14. Mart. 2019. Izdvojeno, Svijet
EU razvija ‘pametne granice’ za suzbijanje ilegalne imigracije

Evropski parlament prihvatio je u srijedu nova pravila za Informacijski sistem za vize (VIS) koji će unaprijediti razmjenu podataka među članicama i olakšati identifikaciju nezakonitih migranata, prenose agencije.

VIS je posljednji u nizu evropskih informacijskih sistema koji će se reformirati zbog novih sigurnosnih i migracijskih izazova, a koji će vlastima dati ključne informacije o podnositeljima viza za kratki boravak u zoni slobodnog kretanja u Uniji, tj. unutar Schengena.

Granični službenici i konzulati država članica širom svijeta povezuju se kroz bazu podataka ovog sistema u cilju bolje zaštite vanjskih granica EU, naročito od terorističkih mreža i mreža organiziranog kriminala.

Sigurnost i pravda

Izvjestitelj Carlos Coelho (EPP) je na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu podsjetio kako je 2017. godine podijeljeno više od 16.000 viza, da je u Schengen, osim turista, došlo i više od 800.000 radnika koji su se pridružili svojim porodicama, a 500.000 je došlo u Evropu studirati.

„Oni imaju koristi od slobodnog kretanja u Schengenu, ali nisu registrirani ni u jednoj evropskoj bazi podataka“, kazao je Coelho na raspravi održanoj dan ranije i upozorio kako se svake godine „u Schengenu trguje sa čak 50.000 ljudi“.

„VIS će spriječiti nezakonite migracije i poboljšati sigurnost i pravdu i to je veliki korak prema evropskom građanstvu“, dodao je on.

Prema njegovim riječima, implementacijom poboljšanog VIS-a, onima koji predstavljaju sigurnosni rizik bit će puno teže domoći se šengenske vize ili dozvole boravka, a uz pomoć novog sistema moći će se otkriti osobe s kriminalnim dosjeom i prije nego prijeđu granice EU-a.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision