Nedjelja, 22. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 8° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: bhrt.ba22. Septembra. 2019. Izdvojeno, Zanimljivosti
Evropski dan bez automobila

Danas je Evropski dan bez automobila, koji se u velikim evropskim metropolama obilježava na način da su gradske jezgre potpuno zatvorene za saobraćaj, a nerijetko je organizirana i mirna protestna šetnja kao upozorenje na aerozagađenje koje vlada u industrijskim sjedištima.

Posljednjih godina mnoge su europske zemlje počele primjenjivati ozbiljnije restrikcije za dizelske motore, budući da njihovi ispušni plinovi djeluju negativno upravo na dišne organe.

Bosna i Hercegovina ima više registriraniih automobila nego zaposlenih osoba. Automobil u našoj zemlji predstavlja simbol standarda življenja i teško je uopće podići svjesnost o štetnosti njegovog korištenja, prvenstveno u prenapučenim urbanim sredinama.

Mladi ekolog iz Bihaća Aziz Šahbazović objašnjava nam kako je savjesno korištenje automobila samo dio razmišljanja na duge staze.

“Ljudi nisu svjesni koliko je štetno kada se sami voze automobilom, jedan autobus može zamijeniti i po stotinu automobila. Ali to nije samo to, to je svjesnost o korištenju plastike, reciklaži itd”, kazao je Šahbazović.

Osim aerozagađenja, koje je najočitije zimi u razvijenim sredinama poput Zenice ili Sarajeva, pretjerano korištenje automobila ima utjecaj i na naše tijelo. Poznati mostarski fitness trener Slaven Vico smatra kako je deset tisuća koraka dnevno mjera za dobru liniju, a kako je riječ o nekih sedam kilometara pješačenja, to je naš redovit odlazak na posao i popodnevni shopping.

“Ne umarate se kao trčanjem, a rad srca i disanje su vam blago podignuti. Kada hodate, hodajte energično i brzo, pokušajte uključiti pokrete ruku kako bi cijelo tijelo bilo aktivno. Možete hodati bilo kada i bilo gdje, ne trebate teretanu, posebnu opremu i zapravo je ovo tretman mršavljenja koji ne osjećate. Na otvorenom ste i lagano se uvodite u ozbiljnije vježbanje”, kaže Vico.

Sarajevo sudjeluje u Danu bez automobila još od 2000. godine, a posljednjih godina pokret jača sa sve većim brojem biciklista u urbanim sredinama.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision