Petak, 12. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 4° C Light Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: klix.ba12. Jula. 2019. Sport
FIFA najavila strožije kazne za rasizam od 15. jula
Nakon gotovo 15 godina bez velikih promjena u Disciplinskom kodeksu, nova verzija je razvijena u dogovoru sa šest konfederacija i drugim ključnim dionicima nogometa. On sada ima bolju strukturu, jasniji je, sažetiji, i umjesto 147 ima 72 člana.

Promjene su uslijedile nakon niza incidenata na utakmicama prošle sezone u nacionalnim prvenstvima, ali i međunarodnim takmičenjima, prenosi Hina.

U dogovoru s mrežom Fare, načelo nulte tolerancije na rasizam i bilo koji oblik diskriminacije ažurirano je u skladu s nedavnom izjavom predsjednika FIFA-e da diskriminacija nema mjesta u nogometu.

Na popisu kazni su igranje bez publike, igranje na neutralnom terenu, oduzimanje bodova, izbacivanje u niži rang natjecanja, izbacivanje s turnira ili budućih takmičenja i ponavljanje utakmica.

Minimalna zabrana za igrače ili uposlenike povećava se s pet na 10 utakmica, a omogućit će igračima žrtvama rasističkog ponašanja da daju izjave i učestvuju u postupku.

Ažurirani disciplinski pravilnik proširuje opseg onoga što se smatra diskriminacijskim ponašanjem na sve što se odnosi na rasu, boju kože, etničku, nacionalnu ili društvenu pripadnost, spol, invaliditet, seksualnu orijentaciju, jezik, vjeru, političko mišljenje, bogatstvo…

Novi pravilnik uključuje i mogućnost izricanja zabrane transfera klubovima koji ne ispunjavaju obveze u slučajevima koji se obrađuju od strane FIFA-e i Arbitražnog suda za sport.

Kao opće pravilo, utakmica se automatski gubi ako je arbitar prekinuo susret nakon što je primijenio postupak u tri koraka za diskriminacijske incidente.

“Disciplinsko članstvo FIFA-e može dopustiti žrtvi da da izjavu i tako sudjeluje u postupku. FIFA neće iznevjeriti žrtve rasističkih zlostavljanja. Za prvi prekršaj ograničit će se broj gledalaca i donijeti novčana kazna od najmanje 20.000 švicarskih franaka”, navodi se u saopćenju.

ZADNJE VIJESTI IZ Sport

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision