Nedjelja, 27. Januar 2019.
Unsko-sanski kanton 10° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: klix.ba27. Januar. 2019. Bosna i Hercegovina
Građani Zenice očajni zbog zagađenog zraka, najavili tužbu protiv BiH u Strazburu
Slabo interesovanje građana protiv zagađenja u Zenici odrazilo se i na današnje proteste koji su s početkom u 12 sati i simbolično s uzbunom počeli na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici.

Kenan Madžo, jedan od govornika na današnjem protestu, na početku je skrenuo pažnju prisutnih na sve neregularnosti poslovanja zeničke željezare, strogo čuvane ugovore i zagađenje čije vrijednosti građani ne znaju. Pozvao je i gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića da se povuče iz poslovanja s Arcelor Mittalom Zenica na izgradnji nove toplane.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

“Trebaju nam stručni ljudi iz oblasti energetike i ekologije koji bi riješili problem grijanja na adekvatan način. Molimo Fuada Kasumovića da još jednom razmisli o ugovoru s trovačima i da okupi eksperte koji će pronaći adekvatno rješenje koje neće biti na štetu Zenice”, kazao je Madžo.

Ekološki aktivista ispred organizacije “Otpor” Akif Smajlović je kazao da je žalosno da se na današnjem protestu okupilo tek blizu stotinu građana.

“Žalosno je da je ovako malo građana Zenice danas ovdje, ali to je naš odraz prema ekologiji. Što se tiče Mittala, to je profesor Omanović govorio, na sve pogone se mogu filteri staviti osim na koksaru jer se benzen ne može eliminisati. BiH ima tri puta manje stanovnika nego New York, a imamo koksaru i u Lukavcu zbog čega nema potrebe za koksarom u Zenici”, pojasnio je Smajlović te dodao da je benzen jedan od najkancerogenijih polutanata čije mjerenje se uopće ne sprovodi na području Zenice.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

Aktivista zeničkog Eko foruma Samir Lemeš danas je govorio u svojstvu građanina Zenice koji, kao i drugih 110.000 udiše isti zrak.

“Ne slažem se sa sloganom ‘Mittal napolje’. Niko ne treba da ide iz ovog grada, mi smo se prije par dana našalili i rekli da umjesto Mittala, oni nama koliko nas je ovdje plate i da se mi iselimo iz Zenice jer očito samo nama smeta zagađenje”, kazao je Lemeš te dodao:

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

“Međutim, to nije rješenje. Niko ne treba da ide iz ovog grada. Ovdje može biti i industrija i zaposlenje i čist zrak. Sve to postoji širom Evrope. To nije nemoguće i nije neostvarivo. Tražimo moguće, ne tražimo da idu napolje već da investiraju više nego što je do sada investirao.”

Prema njegovim riječima, ArcelorMittal Zenica za desetak godina poslovanja ostvario prihode od približno sedam milijardi, a da je u zaštitu okoliša i druge projekte uložio tek 200 miliona.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

Nedavno je Italija u Strazburu proglašena krivom za zagađenje iz željezare Ilva jer nije zaštitila pravo građana na privatni život niti pružila djelotvoran pravni lijek građanima koji su bili pogođeni ekstremnim nivoima zagađenje uzrokovanim željezarom u gradu Taranto.

“Bosna i Hercegovina zaslužuje jednu takvu tužbu jer nas nije zaštitila i u Strazburu zaslužuje da bude kažnjena jer nije zaštitila ljudska prava. Pozivam vas da potpišemo apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava jer nas naša država nije zaštitila od enormnog zagađenja, a trebala je i mogla je da nas zaštiti”, pojasnio je Lemeš.

Ukazao je i na povećan broj umrlih u Zenici te naglasak stavio na to da građani Zenice zaslužuju da žive u 21. stoljeću.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

Naredni protest zakazan je za 21. mart do kada će biti potpisivana apelacija za tužbu protiv države Bosne i Hercegovine.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision