Subota, 3. Avgusta 2019.
Unsko-sanski kanton 2° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: index.hr3. Avgusta. 2019. Region
Gradonačelnik Rijeke o Blajburgu: Ne mogu finansirati sramoćenje Hrvatske

Grad Rijeka odbio je da finansira troškove ovogodišnje komemoracije ustašama u Blajburgu, održane u maju ove godine, a gradonačelnik Vojko Obersnel poručio je da ne mogu finansirati sramoćenje Hrvatske.

Hrvatski Novi list piše da su se u ime Počasnog blajburškog voda riječkom gradonačelniku obratili Vladimir Šeks, Vice Vukojević i Bože Vukušić tražeći finansijsku pomoć za pokrivanje povećanog troška centralne komemoracije održane 18. maja, jer su, kako su naveli, imali znatno povećane izdatke.

Obersnel im je u odbijenici odgovorio da grad Rijeka ne može udovoljiti njihovom zahtjevu jer u budžetu nema predviđena sredstva za blajburšku komemoraciju, niti su ikada imali, već je u okviru obilježavanja istorijskih datuma uključen u proslave Dana oslobođenja Rijeke i Dana antifašizma.

– Porast troškova organizacije koji ste pretrpjeli rezultat je loše organizacije ovog skupa u prethodnim godinama kada ste se bavili “kvalitetnim upriličenjem nereda” i sramotili Hrvatsku pred očima stranih medija i javnosti – odgovorio je riječki gradonačelnik.

On je naveo da je skupove u Blajburgu i tada, a i sada, bilo nemoguće tolerisati i da su austrijske vlasti bile strpljivije nego što bi iko očekivao.

– U Drugom svjetskom ratu pobijedile su antifašističke savezničke sile i na temeljima te pobjede stasala je savremena Evropa u kojoj danas živimo. Ustaška obilježja kojima se ponosite i koja ste rehabilitovali, simbol su najmračnijeg razdoblja u istoriji naše zemlje – istakao je Obersnel.

On je rekao da se Hrvatska razvijala kao antifašistička zemlja, a organizatori skupa u Blajburgu savremenu i samostalnu Hrvatsku neprekidno ponižavaju i povezuju sa kvislinškom tvorevinom NDH.

– Simbolično, i pred očima evropske javnosti, baveći se vama, Austrija dovodi našu zemlju u red i ja se lično sramim što se uopšte nalazimo u takvoj situaciji. Grad Rijeka ne može finansirati sramoćenje Hrvatske, jer Rijeka voli Hrvatsku – zaključio je Obersnel.

Komemoraciji ustašama stradalim krajem Drugog svjetskog rata na Lojbaškom polju u Blajburgu, koja je održana pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora 18. maja, prisustvovalo je oko 10.000 ljudi. To je bila prva komemoracija otkad je Austrija zakonom zabranila isticanje ustaških simbola

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision