Petak, 12. Septembra 2014.
Unsko-sanski kanton 13° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Septembra. 2014. Svijet, Vijest dana
Hamas pozvao Abbasa da potpiše Rimski statut kako bi Izrael bio procesuiran

Zamjenik predsjednika Političkog biroa Hamasa Ismail Heniyye pozvao je palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa da potpiše Rimski statut, kako bi Izrael, zbog zločina počinjenih na palestinskoj teritoriji, odgovarao pred Međunarodnim krivičnim sudom (ICC).U pisanoj izjavi Heniyyea navedeno je da su narod i palestinske grupe saglasne po pitanju obaveze odlaska Abbasa u ICC i potpisivanja Rimskog statuta kako bi izraelska uprava bila procesuirana. 

Heniyye je naglasio da je dokument kojim se od Abbasa zahtjeva potpisivanje Rimskog statuta potpisan i od strane Hamasa te da na potpisivanje statuta imaju pravo sve palestinske žrtve.

Prema njegovim riječima, nepotpisivanje Rimskog statuta će biti okarakterisano kao zaborav poginulih Palestinaca i izraz nepoštovanja prema palestinskoj borbi”.

Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda (ili Rimski statut) je međunarodni ugovor kojim je formiran Međunarodni krivični sud (ICC) a prihvaćen je 17. jula 1998. godine. Statut sudu stavlja u nadležnost tri krivična djela: genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Statut, koji određuje jurisdikciju, strukturu i funkcije suda, do 2008. godine potpisalo je 139 zemalja. U slučaju da palestinska uprava potpiše statut biće joj omogućeno pravo na podnošenje zahtjeva za procesuiranje Izraela za zločine u Gazi i Zapadnoj Obali.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision