Petak, 26. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 3° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: slobodnaevropa.org26. Jula. 2019. Region
Haradinaj se vratio u Prištinu, danas zasjeda Vlada Kosova

Premijer Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj vratio se sinoć  iz Haga na Kosovo i najavio da će danas da se vrati svojim obavezama i radu.

Istakao je da je nakon ostavke izvršio zakonsku obavezu ispred Specijalizovanog tužilaštva koje se u srijedu odazvao na razgovor, ali je odlučio da se brani ćutanjem.

“Moja odluka o ostavci i moja posljednja djelovanja su poruka da nas nikakve zloupotrebe prema Kosovu neće uzdrmati od našeg suverenog prava”, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

“Granice Kosova ne smije niko da dira. Kosovu se ne može nametnuti ‘Dodik republika’. Tržište za priznanje, a taksa do priznanja. Bezuslovni dijalog, i to odmah”, istakao je.

Haradinaj navodi i da će kao Vlada u ostavci obavljati svoje dužnosti “jer se ne smije dozvoliti vakum”. One koji drugačije misle pozvao je da se obrate Ustavnom sudu i najavio je da će odluke tog suda poštovati.

Haradinaj je sazvao za danas (26. 07.) redovnu sjednicu vlade sa nekoliko tačaka dnevnog reda.

Njegov savjetnik Haki Šatri, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će se danas diskutovati o pitanjima koja su u skladu sa Vladom u ostavci, bez kršenja zakona ili Ustava.

Ramuš Haradinaj je 19. jula podnio ostavku sa premijerske pozicije nakon poziva Specijalizovanog tužilaštva u Hagu.

Predsjednik Kosova Hašim Tači saopštio je u četvrtak da će sljedeće sedmice otpočeti konsultacije sa političkim partijama, odnosno koalicijama o sljedećim koracima “koji bi doveli do prevazilaženja situacije koja je stvorena nakon ostavke premijera”.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision