Ponedjeljak, 19. Avgusta 2019.
Unsko-sanski kanton 8° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: federalna.ba19. Avgusta. 2019. Izdvojeno, USK
Hoće li migranti na Medeno Polje: Definiranje lokacija prihvatnih centara uvjet za pomoć iz EU

Bliži se 1. septembar, a još nisu jasno definirane lokacije prihvatnih centara duž migrantske rute kroz BiH, što je, inače, iz Brisela označeno kao jedan od glavnih uvjeta da naša zemlja dobije obećanih 11,5 milijuna eura pomoći. Štaviše, lokacija Medeno polje kod Bosanskog Petrovca, koju je za područje Unsko-sanskog kantona potvrdila Vlada tog kantona, samo je povod priči o novim blokadama iz RS-a, ali prometnica u Federaciji BiH.

Medeno polje – zaboravljeno polje s napuštenom farmom – u središtu je pozornosti ponovno samo zato što je Operativna grupa Vlade USK-a dala suglasnost za prijedlog prethodne vlade da se tu uspostavi migracijski centar.

– I dalje smo stava da se prihvatni centar Bira i Miral moraju zatvoriti. Nema novog prihvata migranata u te centre – poručuje Mustafa Ružnić, premijer USK-a (A-SDA).

Novi bi bio na farmi bihaćkog poduzetnika koji napuštenu farmu nudi besplatno za smještaj i prihvat izbjeglica i migranata, na godinu dana.

– Oni ne traže luksuz, oni traže minimum uvjeta: da taj čovjek ima krevet, gdje ručati i da se ima gdje okupati – navodi vlasnik farme na Medenom polju Halil Bajramović.

Svojedobno je i međunarodna zajednica ocijenila lokaciju prihvatljivom. Procjene su da može biti opremljena za nekoliko tjedana.

Kilometrima uokolo nema stambenih objekata. Lokacija Medeno Polje čak je više udaljena od naselja nego što je to svojedobno bio migracijski centar u Gorinčanima.

Gorinčani su od konca ‘90-ih bili privremeno utočište tisućama izbjeglica i tražitelja azila iz Iraka, Irana, Turske, Bangladeša, Kine i Kosova – u vrijeme znatno osjetljivijih međunacionalnih odnosa. Tek je prije šest godina ta lokacija pretvorena u poslovnu zonu.

No, deset kilometara udaljenija lokacija Medeno polje, stajalište je Općinskog vijeća, ugrozila bi suživot.

– Nisam protiv ljudi, ali nemoguće je da se migrantski centar smjesti u Medeno polje. Tu ima aerodrom, zborovi, nemoguće je da on opstane na tom mjestu – smatra Marinko Mrđa, vijećnik u Općinskom vijeću Bosanski Petrovac (DNZ).

U anonimnoj anketi mještani Bosanskog Petrovca ističu da u gradu vlada nezaposlenost, upozoravaju na trend odlaska koji je zahvatio i ovaj kraj te strahuju da bi smještanje migranata na jednu lokaciju moglo dovesti do njihove predominantnosti.

Bivši načelnik općine Zlatko Hujić, danas nezavisni zastupnik u Skupštini USK-a, za propadanje Bosanskog Petrovca krivi, međutim, vijećnike koji koče sve, pa čak i javni poziv za dodjelu državnoga poljoprivrednog zemljišta.

– Ono od čega je mogao da živi Petrovac neće da živi. Imao je mogućnost da mu dođe investitor. Sad dolaze migranti. Ne daju migrante. Šta mi treba ovdje da budemo, enklava, da budemo posebni, mimo svijeta? – pita Hujić.

Ustraje li se na priči o migracijskom centru Medeno polje, Odbor za zaštitu Srba u Federaciji, ali i dužnosnici iz RS-a najavljuju blokadu ceste Bihać – Bosanski Petrovac. No, migranti i izbjeglice u USK-u stižu prometnicama iz RS-a, pa MUP ovog kantona za ugrožavanje sigurnosti optužuje drugi entitet i traže bolju zaštitu granice prema Srbiji.

– Prije svega, mislim na to da Predsjedništvo BiH donese odluku o angažmanu Oružanih snaga i da se ta granica zaštiti – stava je Nermin Kljajić, ministar unutarnjih poslova USK-a (A-SDA).

No, bolja pokrivenost istočne granice značila bi i presijecanje krijumčarskih koridora. Neslužbeno, cijena prolaska kroz RS, gdje nema zadržavanja, iznosi 500 eura. Dok jedni zbrajaju nezakonitu dobit, a drugi političke bodove, na gubitku su samo ljudi uz granice, koji tu žive ili – tuda prolaze.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision