Četvrtak, 11. Septembar 2014.
Unsko-sanski kanton 6° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Septembar. 2014. Region, Vijest dana, Vijesti
Hrvatska će aplicirati za Pelješki most – ‘Most najbolje rješenje’

Hrvatski resorni ministar uvjeren da će povezivanje juga Hrvatske ići mostom, za šta je osigurano 300 miliona eura. Hrvatski ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić je za mart 2015. godine najavio upućivanje aplikacije u Bruxelles za sufinaciranje gradnje Pelješkog mosta. “Nakon izrade studije preizvodivosti, Hrvatske ceste ugovaraju studiju izvodivosti, koja će biti paralelno gotova kada bude ishođena cijela revizija glavnog projekta ili hrvatska građevinska dozvola. U martu iduće godine Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture uputit će gotovu aplikaciju u Bruxelles”, izjavio je Hajdaš Dončić, prenosi Hina. Izrazio je uvjerenje da će cestovno povezivanje hrvatskoga juga ići preko Pelješkog mosta, jer je za tu namjenu osigurano više od 300 milijuna eura.

Hrvatski, a ne novac Evropske unije

“Reći ću iskreno, to je dovoljno za izgradnju mosta. Međutim, budimo strpljivi, poštujmo proceduru. Idemo korak po korak, da zadovoljimo sve uvjete”, rekao je Hajdaš Dončić. Napomenuo je kako novac za izgradnju Pelješkog mosta nije novac Europske unije, nego je to “naš novac”, jer Hrvatska uplaćuje novac u zajedničku blagajnu. “To je naš, zajednički novac, s kojim ćemo izgrađivati zračne luke, ceste, vodovode i kanalizaciju. Samo je pitanje opravdanosti projekta i pitanje visine sufinaciranja, a o tome nitko ne može početi pričati prije proljeća sljedeće godine”, poručio je ministar. Studija predizvodljivosti francuskog konzultanta, koja je objavljena u dembru prošle godine, pokazala je da je Pelješki most najbolje rješenje za povezivanje juga Hrvatske.

Hrvatski ministar pomorstva, prometa i infrastrukture tada je izjavio da bi se most mogao početi graditi početkom 2015. godine. Izjavio je to nakon međuresornog sastanka stručnog Savjeta za projekt predstudije povezivanja teritorija Hrvatske i mogućnost financiranja prometnog rješenja iz fondova EU, na kojem su sudjelovali predstavnici ministarstava prometa, regionalnog razvoja i fondova EU, vanjskih i europskih poslova, predstavnici Ministarstva prometa Bosne i Hercegovine, Hrvatskih cesta i konzultantske kuće SAFEGE, a koje je Evropska komisija angažirala za izradu predstudije. Predstavnici te konzultantske kuće iznijeli su zaključak kako je Pelješki most najbolje rješenje za prometno povezivanje teritorija Hrvatske.

Izvor: Agencije

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision