Petak, 23. Avgusta 2019.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: al jazeera balkan23. Avgusta. 2019. Region
Hrvatska javnost će biti zadovoljna resorom u Evropskoj komisiji

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u četvrtak kako će hrvatska javnost biti “izrazito zadovoljna” resorom koji će Hrvatska dobiti u Evropskoj komisiji.

On je za Hrvatsku televiziju kazao kako je predložena povjerenica Dubravka Šuica veoma iskusna političarka, koja je dobro upućena u evropske teme, a da će hrvatska javnost biti “izrazito zadovoljna” resorom koji će Zagreb ispregovarati s novom predsjednicom EK-a Ursulom von der Leyen.

“Ima puno lijepih stvari, ali ne smijem reći”, rekao je hrvatski premijer o budućem sastavu EK-a, istaknuvši kako Von der Leyen poštuje Hrvatsku, što je pokazala i njena odluka da Zagreb bude među prvim gradovima koje je posjetila nakon što je izglasana na novu funkciju.

Plenković je ponovio kako je predsjedavanje Evropskom unijom svakako najveći vanjskopolitički izazov za Hrvatsku, da “takvu vrstu međunarodnog angažmana i izazova Hrvatska još nije imala” te naglasio koliko je važna uloga žena u hrvatskoj diplomatiji i međunarodnim organizacijama.

Još na čekanju za šengenski prostor

“Hrvatska je uspjela izabrati bivšu potpredsjednicu vlade za glavnu tajnicu Vijeća Europe, naša je bivša državna tajnica postala izvršna direktorica Europske agencije za pomorsku sigurnost u Portugalu, imamo novu članicu europskog revizorskog suda, a sada i povjerenicu EK-a”, rekao je premijer, referirajući se na Mariju Pejčinović Burić, Maju Markovčić Kostelac, Ivanu Maletić i Dubravku Šuicu.

Kazao je kako je glavni prioritet što se tiče EU-a “bez ikakve dileme” ocjena EK-a o hrvatskom napretku prema šengenskom prostoru, koja se očekuje u septembru.

Plenković je rekao da vjeruje kako će EK objaviti da je Hrvatska ispunila sve tehničke kriterije, ali istaknuo je da Hrvatska sigurno neće ući u taj prostor tokom predsjedavanja 2020. godine.

“Nema teoretske šanse da se bilo koja krupna odluka koja se odnosi na Hrvatsku donese za vrijeme našeg predsjedanja”, kazao je i podsjetio na Bugarsku i Rumuniju, koje su kriterije ispunile prije nekoliko godina, ali još uvijek čekaju članstvo.

Nakon pozitivne ocjene EK-a, primanje država u šengenski prostor trebaju odobriti sve njegove članice.

Nedopustivi stavovi Elizabete Mađarević

Plenković je ponovio kako je drugi glavni prioritet ulazak Hrvatske u eurozonu.

“Idemo prema tečajnom mehanizmu, a cilj je da u šest područja ispunimo 19 mjerila koja smo vrlo precizno definirali našim resorima.”

Plenković je naglasio kako je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova reagiralo “brzo i primjereno” na slučaj Elizabete Mađarević, hrvatske diplomatkinje u Njemačkoj, koja je na internetu pisala ksenofobne komentare.

“To je nedopustivo u sadržajnom smislu, a da ne govorim o tome da se tako nešto objavljuje. Ne pamtim da se tako nešto dogodilo u 30 godina hrvatske diplomacije u smislu stava, a još to i napraviti za vrijeme mandata u zemlji primateljici”, rekao je i dodao kako je nadležna inspekcija u MVEP-u predložila da Mađarević ide pred službenički sud te da je predložen njen otpust iz službe.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision