Četvrtak, 25. April 2019.
Unsko-sanski kanton 24° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: aljazeera.net25. April. 2019. Region
Hrvatska: Zdravku Mustaču 40 godina zatvora

Županijski sud u Velikoj Gorici izrekao je bivšemu čelniku jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Zdravku Mustaču kaznu od 40 godina zatvora zbog ubojstva hrvatskoga emigranta Stjepana Đurekovića u Wolfratshausenu kod Muenchena 1983. godine, zbog čega ga je njemački sud već osudio na doživotni zatvor.

“Rješenjem izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Velikoj Gorici od 23. travnja 2019. godine, u postupku preuzimanja i izvršenja presude Visokog pokrajinskog suda u Muenchenu, a nakon što je utvrđeno da je osuđeni Zdravko Mustač pravomoćnom presudom proglašen krivim zbog kaznenog djela ubojstva iz paragrafa 211., 212. i 25. st. 1 i 2 Kaznenog zakona Savezne Republike Njemačke, utvrđeno je da to kazneno djelo odgovara po bitnim obilježjima kaznenom djelu teškog ubojstva iz čl. 111. t. 1 i 4 Kaznenog zakona, te izrekao kaznu zatvora u trajanju od 40 godina”, piše u priopćenju velikogoričkog suda, kako prenosi Hina.

Sud u Minhenu izrekao doživotne kazne

“Po ocjeni vijeća, kazna zatvora u trajanju od 40 godina u najvećoj mjeri odgovara kazni zatvora doživotnog zatvora, pri čemu se pazilo da osuđenik ne bude doveden u nepovoljniji položaj u odnosu na vrstu i mjeru kazne, ali ne i u odnosu na odredbe o uvjetnom otpustu”, dodaje se u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik velikogoričkog suda, sudac Ante Zeljko.

Vrhovni zemaljski sud u Muenchenu osudio je Mustača i Josipa Perkovića u kolovozu 2016. godine na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ubojstvo Stjepana Đurekovića, kojeg su u srpnju 1983. godine u Wolfratshausenu pored Münchena ubili zasad nepoznati počinitelji.

Njemački sud je obrazložio presudu Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču činjenicom da su obojica u vrijeme ubojstva obnašali važne funkcije unutar hrvatske Službe državne sigurnosti (SDS) koja je inicirala i provela likvidaciju Stjepana Đurekovića.

Josipu Perkoviću 30 godina zatvora

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda je za Perkovića još ranije njemačku kaznu prevelo u 30-godišnju, koju će služiti u Hrvatskoj.

Prevođenje presude u hrvatski pravni okvir uvjet je za povrat u hrvatski zatvor Perkovića i Mustača koji su Njemačkoj i izručeni pod uvjetom da kaznu nakon presude služe u Hrvatskoj.

Perković i Mustač ranije su se obratili sudu u Strasborugu s tvrdnjom da im njemački sud nije omogućio pravično suđenje, a obrana vjeruje da bi Europski sud za ljudska prava temeljem te tužbe mogao ukinuti njemačku presudu u slučaju Đureković.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision