Srijeda, 10. Septembra 2014.
Unsko-sanski kanton 3° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Septembra. 2014. Svijet, Vijest dana, Vijesti
Imenovani novi članovi Evropske komisije – Junker: “Najveći izazov za EK biti da uvjeri građane da će se stvari promijeniti”

Novoizabrani predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker predstavio je danas novi sastav Evropske komisije, u kojoj je portfelj za politiku prema susjedima i pregovore o proširenju pripao Austrijancu Johanesu Hanu. Junker u obrazloženju ovog imenovanja navodi da će se Han baviti jačanjem politike prema susjedima, sa fokusom na nastavak pregovora o proširenju Unije, s napomenom da neće biti prijema novih članica u narednih pet godina.

Junker je u Briselu saopštio da će “najveći izazov za EK biti da uvjeri građane da će se stvari promijeniti” poslije jednog od najizazovnijih perioda za EU.

On je rekao da Komisija treba da bude otvorena za reforme i usmjerena na rješavanje velikih političkih izazova sa kojima se Evropa suočava, poput zapošljavanja, privlačenja novih investicija, veće podrške banaka privredi, kreiranja digitalnog tržišta, kredibilne spoljne politike i energetske bezbjednosti. “Ono što danas predstavljam je politička, dinamična i efikasna EK, koja će Evropi donijeti novi start. Dodijelio sam portfelje ljudima, a ne državama. Dovodim 27 igrača na teren, od kojih svaki ima specifičnu ulogu. Ovo je moj pobjednički tim”, rekao je Junker.

Od ranije poznato da će novi komesar EU za spoljnu politiku i bezbjednost biti Italijanka Federika Mogerini, koja je jedan od sedam novih potpredsjednika EK.

Prvi potpredsjednik Komisije je Frans Timermans iz Holandije, koji će biti Junkerova “desna ruka”.

Novi komesar za ekonomske i finansijske poslove, poreze i carinu je Pjer Moskovici, nekadašnji francuski ministar finansija, dok će posao komesara za pravdu, potrošače i rodnu ravnopravnost obavljati Vjera Jourova iz Češke Republike. Portfelj unutrašnjih tržišta, industrije i preduzetništva vodiće Poljakinja Elžbijeta Bijenkovska. Novi komesar EU za migracije je Grk Dimitris Avramopulos, koji će se baviti pitanjima ilegalne imigracije, dok će istovremeno, kako navodi Junker, voditi računa da Evropa bude privlačna za najtalentovanije ljude. Portfelj finansijske stabilnosti, finansijskih usluga i kapitalnih tržišta u EU pripao je britanskom konzervativcu DŽonatanu Hilu. Novi evropski komesar za klimatsku i energetsku politiku je Španac Miguel Arijas Kanjete. U novom sastavu Evropske komisije ima devet žena i 19 muškaraca, a tri od sedam potpredsjedničkih položaja pripalo je ženama.

Ovaj sastav treba da potvrdi Evropski parlament, a nakon toga će Evropski savjet formalno imenovati novu EK.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision