Ponedjeljak, 15. Juli 2019.
Unsko-sanski kanton 1° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: bhrt.ba15. Juli. 2019. Bosna i Hercegovina
Informatička (ne)pismenost u BiH

Trećina stanovnika BiH nikada nije koristila računar, dok četvrtina nikada nije koristila internet, pokazala je anketa o korišćenju informacionih tehnologija u domaćinstvima, koju je provela Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine. Ovaj podatak je poražavajući, smatraju stručnjaci.

Prva analiza informatičke pismenosti u BiH urađena je 2013. godine za vrijeme popisa stanovništva. Podaci su pokazali da je gotovo 40 posto stanovnika informatički nepismeno. 2018. godine provedena je anketa.

MIRSADA ADEMBEGOVIĆ, Agencija za statistiku BiH

Pokazalo se da 31,6 posto osoba nikada nije koristilo računar, ili recimo 24 posto stanovnika nikada nije koristilo internet. Uglavnom starije osobe ne koriste niti računar niti koriste internet. tako da u principu podaci i nisu možda toliko loši.

Ipak, za stručnjake je ovaj podatak poražavajući.

SLOBODAN DRAGIČEVIĆ, Udruženje IT Privredne komore RS

Poslodavci danas moraju da jednostavno se snalaze. Imaju određene radnike koji nemaju potpuna znanja i moraju da se bore sa tim. Isti problem se posjavljuje u obrazovanju jer mi imamo sad učenike osnovnih pa čak i srednjih škola gdje se zna da ako želite da puno koristite računar idite u gimnaziju, ako ne želite da koristite pouno računar idite u druge skole.

ZORAN PAVLOVIĆ, ekonomski analitičar

Ne radimo ništa da bi omogućili da ti ljudi steknu dodatne informacije i dodatna znanja koja će im omogućiti da lakše žive. Danas živjeti u BiH a ne koristiti računar je ravno živjeti na planini bez struje i vode.

Informatička pismenost definiše se kao sposobnost osobe da obradi tekst, izradi tabele, koristi e-mail i internet. Upotreba pametnih telefona dovela je do toga da se najčešće zabavljamo ili razgovaramo. Kompjuter malo koristimo. I pored statistika, anketa i analiza o informatičkoj nepismenosti, mladi u našoj zemlji ovu oblast poznaju odlično, slažu se stručnjaci. U prilog tome ide i činjenica da BiH ima i informatičke genije, koji su nas uspješno predstavljali na svjetskim takmičenjima. Mnogi od njih svoje znanje danas koriste daleko od naše zemlje.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision