Nedjelja, 7. Septembra 2014.
Unsko-sanski kanton 3° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Septembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
Iz jame Raspotočje izvučena tijela četiri rudara, akcija izvlačenja se nastavlja – Dio Bosne i Hercegovine žali za poginulim rudarima

Iz rudnika Raspotočje sinoć je na površinu izvučeno i posljednje tijelo od četiri locirana rudara koji su 4. septembra stradali u teškoj nesreći. Izvučeno i tijelo Hajrudina Bradarca, počelo otkopavanje jame na putu prema Fejzi Isakoviću.

Tijelo četvrtog rudara koji je poginuo u jami Raspotočje u teškoj rudarskoj nesreći izvukli su pripadnici čete spašavanja, a po izlasku na površinu supruga stradalog rudara je nakon prepoznavanja potvrdila da se radi o njenom suprugu Hajrudinu Bradarcu.

Akciju izvlačenja četvrtog rudara otežalo je novo pomjeranje tla te osipanje materijala, ali već tokom noći čete za spašavanje će krenuti u potragu za petim rudarom.

Obdukcija Hajrudina Bradarca bit će obavljena sutra, dok je u prosekturi Kantonalne bolnice u Zenici obdukciju tijela trojice rudara čija su tijela u toku dana izvučena izvršio sudski patolog Vedo Tuco. Iz rudnika Raspotočje su proteklih dana istakli da će se nakon izvlačenja lociranih rudara sva pažnja usmjeriti i na izvlačenje tijela petog rudara, Fejze Isakovića, koji je od ostalih kolega bio udaljen još oko stotinu metara.

Ponedjeljak 08.09. bit će Dan žalosti na teritoriji Federacije BiH. Tako je odlučila Vlada FBiH na hitnoj sjednici, zbog teške rudarske nesreće u jami “Raspotočje“, u kojoj je poginulo pet rudara.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade FBiH i institucija Federacije Bosne i Hercegovine.

Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH, kao i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija na teritoriji Federacije BiH, dužni su prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti. Federalna vlada je, također, odlučila da kao pomoć porodicama poginulih rudara iz Tekuće rezerve Vlade Federacije izdvoji 50.000 konvertibilnih maraka.

U Zenici će Dan žalosti biti 07. i 08.09. Vlada Unsko-sanskog kantona odlučila je da u nedjelju 07.09. na teritoriji ovog kantona bude dan žalosti za poginulim zeničkim rudarima.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision