Utorak, 15. Januar 2019.
Unsko-sanski kanton 14° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: uskinfo.ba15. Januar. 2019. USK
Iz Ministarstva obrazovanja USK poručili da ima mjesta za pregovore

Nakon što su krajem prošle sedmice sindikati srednjeg, osnovnog i predškolskog obrazovanja najavili generalni štrajk 21.januara, sedam dana prije početka drugog polugodišta-danas se oglasilo i Ministarstvo obrazovanja USK-a. Poručuju, mjesta za pregovore ima, ali se i sindikalisti moraju prilagoditi budžetskoj situaciji.

Jedan od prijedloga Ministarstva obrazovanja USK-a, kada se govori o najznačajnijem zahtjevu sindikalista -a to je povećanje koeficijenta sa 2,90 na 3.2, jeste da se šesti i sedmi obrazovni stepen, opet razdvoje. Naime, u proteklom periodu ova dva stručna, školska stepena za oblast obrazovanja u Krajini, isplaćuju se kao da su sedmi stepen.

U protekloj godini, tvrdi Omerdić za ispunjavanje odredaba Kolektivnog ugovora, izdvojilo se iz budžeta oko 5 miliona maraka. Svako daljnje povećanje bi značilo kreditno zaduživanje. Povećanje bi se moralo odobriti kako bi bio ispunjen još jedan od zahtjeva sindikalista, a radi se o izmjeni pedagoških standard, odnosno snižavanje maksimalnog broja učenika po odjeljenju.

Prema pokazateljima, u Krajini je svake godine sve manje upisanih đaka, sve je više ispisane djece iz škola zbog odlaska u inostranstvo, a broj obrazovnog kadra ostaje ili isti se povećava-ovo je činjenica koja svakako mora biti i vodilja prilikom pregovora sindikalista i vlasti.

 

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision