Petak, 17. Maj 2019.
Unsko-sanski kanton 11° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: krupljani.ba17. Maj. 2019. USK
Iz Zavoda za javno zdravstvo USK savjetuju da se voda iz vodovoda i dalje prokuhava
Usljed obilnih kišnih padavina u Unsko-sanskom kantonu uzrokovanih izlijevanjem vodotoka Une i Sane i njenih pritoka, iz Zavoda za javno zdravstvo USK-a i JP Vodovod Bihać građanima savjetuju da vodu za piće iz gradskih vodovodnih mreža obavezno prokuhavaju ili da kupuju flaširanu vodu. Zbog poplava i izdašnih količina vode na vodocrpilištima, voda iz gradskoga vodovoda je zamućena, pa stoga nije za piće

Laboratorij Zavoda za javno zdravstvo USK-a proveo je fizičko-hemijska ispitivanja zdravstvene ispravnosti vode za piće od 13. do 15. maja na uzorcima koje su im dostavila javna vodovodna poduzeća iz Bosanske Krupe, Bihaća i Bosanskog Petrovca.

Tako u Bosanskoj Krupi od šesnaest ispitanih uzoraka vode, svi odgovaraju propisanim kriterijima zdravstvene ispravnosti. Prema rezultatima voda nije zamućena i pitka je, kako prenosi RTV USK.

U Bihaću od šest ispitanih uzoraka pet je zamućeno i ne odgovara zakonom propisanim kriterijima. U Bosanskom Petrovcu od četiri uzorka svi su neispravni, zamućena su tri. Stoga, voda u Bihaću i Bosanskom Petrovcu nije za piće i treba je prokuhavati.

Na području grada Cazina danas su uzeti uzorci s jedanaest punktova. Pregled rezultata mikrobioloških ispitivanja zdravstvene ispravnosti vode za piće je u toku, stoji u informaciji ZZJZ USK-a. Iz JP Vodovod Bihać iz preventivnih razloga preporučuju prokuhavanje vode za piće.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision