Nedjelja, 8. Juna 2014.
Unsko-sanski kanton -3° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Juna. 2014. Region, Vijest dana, Vijesti
Izbori na Kosovu: Otvoreni svi birački centri – Jahjaga pozvala građane da izađu na izbore

Na Kosovu se održavaju prevremeni parlamentarni izbori, a pravo glasa ima 1.782.454 lica. U 38 opština predviđeno je 798 biračkih centara sa 2,374 biračkih mesta.

Komandant Kfora, italijanski general Salvatore Farina izjavio je u severnoj  Mitrovici da Kfor garantuje sigurnost svim građanima na Kosovu i na dan izbora.
Birališta su otvorena u sedam časova a izborni materijal na severu Kosova rano jutros dopremlili su predstavnici OEBS-a uz pratnju specijalnih pripadnika policije Euleksa.
Predsednica CIK-a Valdete Daka je na prvoj konferenciji za novinare u osam časova, saopštila je da su u sedam sati otvoreni svi birački centri na Kosovu. Ona je ovom prilikom pozvala sve građane na glasanje.
U severnoj  Mitrovici su na vrijeme otvorena sva 33 biračka mjesta u sedam biračkih centara u čijoj neposrednoj blizini se može vidjeti pojačano prisustvo pripadnika Policije Kosova. Na sjeveru Kosova gdje se prvi put održavaju kosovski parlamentarni izbori prisutno je oko 500 pripadnika kosovske policije koji će u slučaju potrebe imati podršku policije Euleksa i vojnika Kfora.
Političke partije da bi imale poslanike u Skupštini Kosova treba da pređu cenzus od pet odsto dok je za koalicije cenzus sedam odsto od broja izašlih birača.
U četiri opštine na severu Kosova pravo glasa ima 62,737 birača, a glasaće se u 44 biračkih centara, odnosno na 94 biračkih mesta.
Pripadnici manjinskih zajednica u Parlamentu Kosova imaju 20 garantovanih mesta, 10 za srpsku zajednicu, dok preostala 10 mesta se dele između bošnjačke, turske, goranske i RAE (Romi, Aškalije i Egipćani) zajednice.
Za mirno i uredno glasanje brinu se Policija Kosova, EULEX i KFOR. OEBS misija, na zahtjev Centralne izborne komisije, pomaže izborni proces u četiri opštine na sjeveru Kosova, kao što je to bio slučaj tokom lokalnih izbora prošle godine.
Izborni proces pratiće oko 37 hiljada domaćih i međunarodnih akreditovanih posmatrača, uključujući i misiju posmatrača Evropske unije. Strani ambasadori na Kosovu su uoči izbora u nekoliko navrata poručili na dobru saradnju svih relevantnih ljudi tokom izbornog procesa, a kako bi se osiguralo da neće biti krađe glasova.
Predsednica Kosova Atifete Jahjaga kazala je da građani Kosova na današnji dan odlučuju o budućnosti države, o kretanju Kosova u procesu međunarodne konsolidacije, integracije i o unutrašnjoj demokratiji. Ona je poručila da će se sve učiniti kako bi glas građana bio zaštićen, nedodirljiv i neprikosnoven.  Do prevremenih parlamentarnih izbora došlo je nakon raspuštanja skupštine 7. maja, a zbog neuspeha Skupštine da formira Oružane snage Kosova

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga je u subotu, dan uoči održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora, izjavila da su institucije Kosova opredijeljene da garantuju slobodan i siguran izborni proces, te je pozvala građane Kosova da izađu na izbore.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision