Četvrtak, 16. Maj 2019.
Unsko-sanski kanton 11° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: bhrt.ba16. Maj. 2019. Zanimljivosti
IZLOŽBA RADOVA THOMASA STEYAERTA U UMJETNIČKOJ GALERIJI BIH

U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine danas će biti otvorena izložba radova Thomasa Steyaerta, koji je bh. publici poznat kao performans umjetnik i koreograf. Steyaert će se sarajevskoj publici predstaviti i kao slikar.

Slike rađene u kombinovanoj tehnici rezultat su razigranog promišljanja o odnosima moći i političkim i ekonomskim sistemima. Iskrivljeni i stripovski likovi u Steyaertovim slikama često predstavljaju opsceno ponašanje egocentričnih kapitalističkih figura s minimalnim empatijskim razumijevanjem. Apstraktni radovi su se razvili iz čiste fascinacije teksturom, bojom i različitim grafičkim tehnikama. Izloženi radovi nastali su kroz samouko istraživanje uljane i akrilne boje i spreja na izolacijskim pločama.

Thomas Steyaert je umjetnik koji se bavi pokretom i vizualnim umjetnostima. Radio je na nekoliko projekata s Ultima Vez/Wimom Vandekeybusom i Koninklijke Vlaamse Schouwburg (Flamansko kraljevsko pozorište), pod umjetničkim vodstvom Jana Goossensa.

U Bosni i Hercegovini često sarađuje sa Selmom Spahić, Nerminom Hamzagićem, Harisom Pašovićem i Lajlom Kaikčijom.

Zajedno s Raulom Maia, jednim od svojih bliskih saradnika, razvija projekat koji istražuje umjetničku praksu i višestruki izlazni potencijal sistema ne-predstavljačke fizičke komunikacije među izvođačima.

U istom kontekstu istražuje vlastiti individualni pristup i stvara nekoliko radova u Evropi i van nje. Nedavno je osnovao kolektiv umjetnika iz Sarajeva “Moving Island”, koji se fokusira na društveno angažovane umjetničke projekte.

Thomas također podučava, slika i bavi se muzikom, saopćeno je iz Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision