Četvrtak, 12. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 1° C Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: balkans.aljazira.net12. Septembra. 2019. Region
Johnson građanima Kosova i Srbije: Sporazum je u njihovom interesu

Moramo da objasnimo građanima na Kosovu i u Srbiji da je sporazum, koji im se možda ne dopada, u njihovom najboljem interesu, izjavio je američki senator Ron Johnson, koji je prošle sedmice posjetio i Beograd i Prištinu.

Johnson je za ukrajinski servis Glasa Amerike poručio da je na liderima u Beogradu i Prištini da odluče da li mogu da postignu sporazum, prenosi Tanjug.

“Ono što mogu da kažem jeste da je ovo moja četvrta posjeta regiji, da sam se sastao sa obojicom predsjednika, predsjednik Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je ovo deveti put da smo se sastali. Proteklih nekoliko godina sam dosta angažovan na ovom pitanju”, kazao je senator.

‘Veće američko liderstvo’

Prema njegovim riječima, i Priština i Beograd očekuju “veće američko liderstvo” u pregovorima.

“Mislim da ćemo im ga ponuditi, ali ne u smislu nametanja i pritiska, već samo podrške njihovim naporima i stvaranju uslova”, u kojima će moći da računaju na podršku SAD-a i EU-a pošto postignu dogovor.

On je dodao da je potrebno ukazati svim građanima i na Kosovo i u Srbiji “da je dogovor u njihovom najboljem interesu i da će biti mnogo koristi, u smislu daljih integracija u evropsku ekonomiju, veće slobode putovanja, uspješnije ekonomije, jer kada se postigne dogovor bit će lakše privući strane investicije”.

Johnson je zaključio da upravo zato treba da se prevaziđe ovaj zastoj i naglasio da je donekle američki zadatak i zadatak lidera da “građanima prodaju možda ne sam dogovor, jer bi to možda bilo teško, nego njegove prednosti i koristi”.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision