Srijeda, 10. Septembra 2014.
Unsko-sanski kanton 2° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Septembra. 2014. Region, Vijesti
Josipović: Još rano za konačna ustavna rješenja – Pravo veta na usvojeni zakon?

ZAGREB – Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović kaže da je napravljen prvi nacrt izmena Ustava koje je pokrenuo, ali i da je još rano govoriti o detaljima, jer je za pojedina pitanja predloženo nekoliko varijanti koje “treba raščistiti” na javnoj raspravi. Josipović je ponovio svoj stav da je hrvatskom društvu i državi potreban “novi institucionalni okvir koji će biti efikasniji i demokratičniji, moderniji nego što je postojeći Ustav koji je odigrao važnu ulogu u vreme kada je nastao”.

On je najavio da će, posle predsjedničkih izbora, ponuditi cjelovit tekst na raspravu, a da će sigurno biti promjena i usaglašavanja. “Videćemo hoće li i u kojoj mjeri stranke biti voljne da prihvate takav koncept, a ja sam spreman da tražim povjerenje na referendumu za taj koncept”, dodao je.

O nekim od tih tema Josipović će govoriti i ranije, a to su, kako kaže, goruća pitanja odlučujuća ovog trenutka za privredni, ali i za demokratski i politički razvoj Hrvatske. Kako je precizirao, riječ je o decentralizaciji i regionalizaciji Hrvatske, političkom i izbornom sistemu, demokratiji, novoj generaciji ljudskih prava, održivom razvoju…, piše agencija Hina. Povodom pisanja medija, da će kroz izmjene Ustava, biti povećana ovlašćenja predsejdnika Republike, Josipović kaže da nije riječ o povećanju već o preciziranju predsjedničkih ovlašćenja.

“Ta ovlašćenja moraju da budu precizirana, moraju se učiniti funkcionalnim, ali nikakvih novih ovlašćenja u ovom tekstu nije bilo”, kazao je Josipović novinarima. Inače, kako je juče objavio “Jutarnji list”, prema novom hrvatskom Ustavu, koji je u pripremi, predsjednik Hrvatske mogao bi da ima pravo veta. Naime, u nacrtu tog dokumenta, koji je uradila radna grupa aktuelnog predsednika Ive Josipovića, predviđeno je i da predsednik države dobije pravo veta na zakone koje Sabor izglasa, odnosno da ih vrati Saboru na ponovno izglasavanje, objavio je list.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision