Četvrtak, 1. August 2019.
Unsko-sanski kanton 1° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: klix.ba1. August. 2019. Zanimljivosti
Jubilej: Petnaest godina Vispakove najveće džezve na svijetu
Naime, u Mostaru su 2004. godine ispod Starog mosta, obnovljenog te godine, građani Mostara i Vispak zajedno postigli Guinnessov rekord, tako što je Vispak ispekao, a Mostarci sa gostima popili 650 litara, tj. 8.000 fildžana Zlatne džezve, prave bosanske kafe.

Od tada, nema grada ili mjesta u Bosni i Hercegovini u kojem do sada, u ovih 15 godina, nije gostovala džinovska džezva.

“Vispakova najveća džezva na svijetu postala je neka vrsta zaštitnog znaka tradicije naroda Bosne i Hercegovine iz koje znatiželjnici širom svijeta žele probati kafu koja se peče i koja ima tri imena ali iste poruke – ćejfa, meraka, poštovanja i zajedništva. Kao svojevrsna atrakcija koja plijeni pažnju, Vispakova Guinnessova džezva je u 15 godina predstavljala našu zemlju na festivalima, smotrama i manifestacijama širom svijeta ali i na velikim sportskim takmičenjima, poput Svjetskog prvenstva u nogometu u Brazilu 2014. godine. Rezultat svega je da su milioni ljudi širom svijeta i Bosne i Hercegovine do sada probali našu Zlatnu džezvu, pravu bosansku kafu iz najveće džezve na svijetu”, saopćeno je iz Vispaka.

Za jedno punjenje džinovske džezve potrebno je oko 65 kilograma kafe, od čega se pripremi 650 litara ovog omiljenog napitka, te je potrebno sat vremena da kafa “baci ključ”.

Vispakovu Gunnissovu džezvu skovao je sarajevski kazandžija Nasir Jabučar zajedno sa njegovim pomoćnicima u ljeto 2004. godine.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision