Subota, 19. Oktobra 2019.
Unsko-sanski kanton 3° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: nap.ba19. Oktobra. 2019. Bosna i Hercegovina
Kandidati za direktora SIPA-e u ponedjeljak na intervjuu, odmah i rang lista

Intervjui sa četiri kandidata za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) bit će obavljeni u ponedjeljak 21. oktobra. Nakon što su 23. septembra otvorene pristigle prijave, a od pet su četiri ispunjavale uslove, uslijedile su sigurnosne provjere za preostale kandidate. 

“Nakon intervjua bit će utvrđena rang-liste uspješnih kandidata prijavljenih na Javni natječaj za provođenje postupka odabira kandidata za izbor direktora Državne agencije za istrage i zaštitu”, najavljeno je iz Nezavisnog odbora.

U utrci za direktora SIPA-e su Perica Stanić, aktuelni direktor kojem mandat ističe početkom novembra, Darko Ćulum, direktor Policije Republike Srpske, Žarko Laketa, bivši čelnik policije u Trebinju i Goran Zubac, smijenjeni direktor SIPA-e.

Za izbor novog direktora SIPA-e bit će ključan intervju, ali i iskustvo kandidata.

Javnost je ostala iznenađena da se na konkurs uopšte i prijavio Goran Zubac koji je u martu 2015. godine kao direktor SIPA-e osuđen za nesavjestan rad u službi jer je tokom protesta u Sarajevu 7. februara 2014. godine odbio poslati Specijalnu jedinicu kao ispomoć drugim policijskim agencijama. Tog dana zapaljena je zgrada Predsjedništva BiH, Vlade KS, Općine Centar. Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo je žalbu Zubca te je 16. jula 2015. godine potvrdilo presudu kojom je osuđen na uslovnu kaznu, odnosno godinu zatvora ukoliko u roku od dvije godine počini novo krivično djelo. Zubac je početkom avgusta 2015. godine smijenjen s pozicije direktora SIPA-e. U ljeto ove godine iz krivične evidencije Zubcu je brisana presuda.

Nwzavisni odbor PS BiH nakon provedene procedure listu najuspješnijih kandidata proslijedit će ministru sigurnosti BiH koji Vijeću ministara BiH predlaže jedno ime i vrši se imenovanje.

Članovi NO PS BiH su: predsjednica Tatjana Klječanin Martić, prvi zamjenik predsjednice Enes Obralija, drugi zamjenik Mato Jozić, članovi Adisa Begić, Nikola Džambas, Ljubomir Kuravica, Ilma Mehić-Jusufbašić, Mate Miletić, Vladimir Jurišić.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision