Ponedjeljak, 14. Oktobra 2019.
Unsko-sanski kanton 4° C Light Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: bhrt.ba14. Oktobra. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Kasarna Čerkezovac na Trgovskoj gori prva opcija za odlaganje radioaktivnog otpada

Nakon neuspješnih pregovora hrvatskog i slovenskog izaslanstva o smještaju radioaktivnog otpada na lokaciji Vrbina, bivša kasarna Čerkezovac na Trgovskoj gori sve je izglednija mogućnost. Neophodno je da institucije Bosne i Hercegovine što prije formiraju pravni tim radi pravodobnog reagiranja na namjere Hrvatske da radioaktivni otpad odlaže u neposrednoj blizini granice sa našom zemljom, napominju iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Ako Hrvatska ne promijeni mišljenje o lokaciji za odlaganje radioaktivnog otpada u neposrednoj granici sa BiH, jedna od opcija je i tužba, ali kao krajnja mjera. U entitetskom ministarstvu napominju da je prije svega potrebno formirati pravno-ekspertski tim koji će moći pravovremeno reagovati, a u skladu sa potpisanim međunarodnim konvencijama.

SVJETLANA RADUSIN, pomoćnik ministra za građevinarstvo i ekologiju RS

“Ukoliko pogođena zemlja smatra da aktivnost može da utiče u prekograničnom kontekstu a zemlja porijekla smatra da njena aktivnost neće uticati na susjednu zemlju ESPO konvencija predviđa da se pred ispitnom komisijom sekretarijata Konvencije vrše dodatna istraživanja da li ima prekograničnog uticaja ili nema. Naravno da ovakvi projekti postoje i međunarodni sud i arbitraža”.

Ekološki aktivisti mišljenja su da BiH ima argumente kojima može osporiti namjere Hrvatske. Trenutno, ključnim smatraju problem koordinacije u BiH.

Stanovništvo sa obje strane rijeke Une nuklearni otpad ne žele u svojoj blizini. Pokazali su to i brojnim protestima.

NIKOLA ARBUTINA, načelnik Opštine Dvor

“Stava smo da otpad treba zbrinjavati na mjestu nastanka. To je osnovni i ključni momenat . Odluku da li će se zbrinjavati radioaktivni otpad iz Krškog još po meni , koliko ja shvatam, koliko iščitavam iz dokumenata još uvijek nije donesena”, kaže Arbutina.

U nevladinom sektoru smatraju da o protivljenjima i zvaničnom stavu BiH treba upoznati i slovenačku javnost. Tvrde da Slovenija ima jednaku odgovornost kao i Hrvatska, budući da nuklearni otpad mogu poslati samo ukoliko će on biti uskladišten na adekvatan način.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision