Utorak, 3. Decembar 2019.
Unsko-sanski kanton 1° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: bhrt.ba3. Decembar. 2019. Svijet
Kim otvorio novi grad u Sjevernoj Koreji

Veliko slavlje s vatrometom održano je u ponedjeljak u novom gradu u Sjevernoj Koreji, objavila je državna novinska agencija KCNA.

Proslavom je obilježen završetak građevinskog projekta lidera Kim Jong Una – novog grada Samjiyon u blizini svete planine Paektu odakle potiče njegova porodica.

Mediji projekt opisuju kao “oličenje moderne civilizacije”.

Grad Samjiyon zamišljen je kao “socijalistička utopija” s novim apartmanima, hotelima, skijalištem, i trgovačkim, kulturnim i zdravstvenim objektima, prenosi Reuters.

Sjevernokorejska državna agencija KCNA navodi da u tom gradu može da se smjesti 4.000 porodica, da ima 380 blokova javnih i industrijskih zgrada na „stotinama hektara“.

Glasnogovornik vladajuće partije Rodong Sinmun objavio je fotografije, na kojima se vidi kako se Kim smješka dok presijeca vrpcu na ceremoniji u gradu, čije su zgrade prekrivene snijegom.

Grad je jedna od najvećih ekonomskih inicijativa koje je Kim pokrenuo kao dio svog nastojanja za „samostalnom ekonomijom, dok Pyongyang u razgovorima o denuklearizaciji poziva Washington da ukine ekonomske sankcije.

Izgradnja Samjiyona kasnila je zbog nestašica građevinskih materijala i radne snage, što je posljedica sankcija uvedenih Sjevernoj Koreji zbog njenog nuklearnog programa.

Odlaganja su navela Pyongyang da mobilizira radne brigade mladih, a što su kritičari i borci za ljudska prava nazvali “robovskom radnom snagom” jer nisu primali platu, imali su slabu hranu i bili su prisiljeni raditi više od 12 sati dnevno tokom deset godina, a u zamjenu za bolje šanse da upišu fakultet ili postanu članovi moćne vladajuće partije.

Državni mediji također su izvještavali tokom prošle godine o fabrikama, porodicama i pojedincima koji su u Samjiyon slali zimske jakne, alate, obuću, pokrivače i keks, što su kritičari označili kao dio kampanje za pridobijanje podrške javnosti.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision