Srijeda, 23. Januar 2019.
Unsko-sanski kanton 20° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: klix.ba23. Januar. 2019. Zanimljivosti
Kineski zvaničnici izjavili da još jedna žena nosi genetski modificiran embrion

Još jedna trudnica nosi bebu čiji su geni modificirani, tvrde kineske vlasti koje istražuju slučaj He Jiankuija, istraživača koji je nedavno kazao da je uspješno uredio gene blizanki rođenih u novembru prošle godine.
He Jiankui, vanredni profesor na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u provinciji Guangdong, ostaje pod istragom lokalnih vlasti.

Istražitelji su državnoj novinskoj agenciji Xinhui rekli da će bebe koje su već rođene, poznate kao Lula i Nana, kao i trudnica koja navodno nosi još jedan genetski uređivan plod biti stavljeni pod medicinski nadzor.

Oni su naveli da je He prikupio sredstva za kauciju i izbjegao zvanični nadzor kako bi nastavio potragu za ličnom slavom i bogatstvom kroz modificiranje gena ljudskog embriona, što je zabranjeno kineskim zakonom.

Također, od marta 2017. do novembra 2018. godine on je regrutovao osam parova volontera, od kojih su svi HIV pozitivni muškarci i HIV negativne žene, da učestvuju u ispitivanju. Istražitelji su rekli da je He Jiankui krivotvorio dokumente o studiji. Naime, dvije žene su ostale trudne, pet žena nije, a jedna je prekinula trudnoću.

“Ovo ponašanje ozbiljno krši načela etike i morala, šteti poštenju naučnog istraživanja, ozbiljno krši relevantne državne propise i izaziva loše efekte u zemlji i inozemstvu”, kazali su kineski zvaničnici.

Podsjećamo da je Jiankui u novembru prošle godine na jednoj naučnoj konferenciji rekao da je on prvi naučnik koji je genetski modificirao ljudske embrione, a ovi navodi su šokirali svijet. Organizatori konferencije su njegov rad nazvali duboko uznemirujućim i neodgovornim.

Xu Nanping, kineski ministar za nauku i tehnologiju, rekao je da su eksperimenti gnusni, javlja Sky News.

Različiti aspekti njegovog rada izazvali su zabrinutost. Prvo, u zdravim ljudskim embrionima korištena je neprovjerena i potencijalno rizična tehnika kako bi se spriječilo potencijalno prenošenje HIV-a. Drugo, svojim radom He je najavio rođenje prvog genetski modificiranog čovjeka, a mnogi su upozorili da “dizajnirane bebe” mogu dovesti do nove ere genetske nejednakosti s embrionima prilagođenim poželjnijim osobinama.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision