Utorak, 15. Januar 2019.
Unsko-sanski kanton 19° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: klix.ba15. Januar. 2019. Bosna i Hercegovina
Klub SNSD-a predao zahtjev za odgađanje sjednice Parlamenta BiH, traže definisanje većine
Кlub SNSD-a predlaže Кolegijumu Doma da sjednicu na kojoj bi bio izvršen izbor članova stalnih komisija Predstavničkog doma zakaže nakon što se precizno definiše struktura vlasti u zajedničkim institucijama BiH, te nakon što Predsjedništvo BiH izvrši svoju ustavnu i zakonsku obavezu i imenuje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH kojeg bi u Predstavničkom domu potvrdila definisana većina poslanika, prenosi RTRS.

U obrazloženju zahtjeva navodi se da Кlub SNSD-a smatra da je izbor članova stalnih komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH neprihvatljiv i preuranjen bez precizno definisane strukture vlasti odnosno većine u zajedničkim institucijama, koja bi, prije svega, omogućila nesmetan rad i funkcionalnost, odnosno efikasnost rada stalnih radnih tijela Predstavničkog doma.

“Skupštinsku većinu neophodno je definisati i zbog potvrde imenovanja predsjedavajućeg, kao i ministara i zamjenika ministara u Vijeću ministara. S tim u vezi, SNSD smatra da bi preuranjenim izborom članova stalnih komisija i njihovim konstituisanjem Predstavničkom domu bilo omogućeno da raspravlja i glasa o dokumentima koje bi u Parlamentarnu skupštinu BiH slao Vijeću ministara u tehničkom mandatu”, ističe se u obrazloženju.

Time bi se, dodaje se u saopštenju, ušlo u neustavnu i apsurdnu situaciju nepostojanja podjele između zakonodavne i izvršne vlasti, budući da bi Denis Zvizdić, Adil Osmanović, Mirko Šarović i Dragan Mektić iste akte razmatrali i usvajali kao predsjedavajući i ministri u Savjetu ministara, a potom i kao poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

“Stoga, Кlub SNSD-a smatra da proces izbora članova i konstituisanja stalnih radnih tijela Predstavničkog doma treba započeti tek nakon što Predsjedništvo BiH ispuni svoju ustavnu i zakonsku obavezu /za koju su zakonski rokovi istekli još 21. decembra prošle godine/ i imenuje predsjedavajućeg Savjeta ministara”, naglašava se u zahtjevu koje je potpisao predsjedavajući Кluba zastupnika SNSD-a Staša Кošarac.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision