Petak, 15. Mart 2019.
Unsko-sanski kanton 16° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: krajina.ba15. Mart. 2019. USK
Kolaps u krajiškom zdravstvu: Akutelna vlast ljekare stavila po strani, kasni isplata plaća

Sindikat doktora medicine i stomatologije Unsko-sanskog kantona nalazi se u generalnom štrajku već mjesec dana.

Krajiški ljekari tražili su povećanje plaće, obećano kolektivnim ugovorom. Protestirali su, organizirali i protestne šetnje, ali reakcije nije bilo.

Osim što nisu dobili povećanje plata, ljekari će kako stvari stoje do daljnjeg ostati bez bilo kakvih primanja kad je u pitanju isplata iz  Zavod zdravstvenog osiguranja.

Vlada Unsko-sanskog kantona imenovala je novog v.d. direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja, kojeg Opštinski sud u Bihaću nije htio upisati u registar jer za potrebnu funkciju nije ispunjavao uslove.

Zbog proceduralnih grešaka Ministarstva zdravstva i Vlade USK, svi zaposlenim u zdravstvenim ustanovama obustavljena je isplata plata.

Bitno je napomenuti da je Zavod zdravstvenog osiguranja sebi regularno isplatio platu i pokazao da je zdravstvene ustanove u Krajini stavio po strani.

Zbog bahatih pojedinaca zaposlenih u Kantonalnoj bolnici i domovima zdravlja javnost je krajiškim ljekarima okrenula leđa. Osim javnosti, kako za sada stvari stoje i njihovog poslodavca ne zanimaju problemi u zdravstvenim ustanovama.

Mnogo je poštenih medicinskih sestara (tehničara) i drugog nemedicinskog kadra koji pošteno zarađuje plaću, a ispaštaju zbog sukoba na relaciji (Doktori-Vlada USK).

I jedni i drugi se liječe u Zagrebu i inostranim ustanovama, porodice im žive i uživaju daleko od Bihaća i Krajine, a oni između sebe se natječu ko može više izdržati.

Do tada naš obični čovjek stoji u redu i čeka.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision