Petak, 18. Oktobra 2019.
Unsko-sanski kanton 4° C Light Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: krstarica.rs18. Oktobra. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Komšić poručio EU: Zastoj u pregovorima s Tiranom i Skopljem loša poruka za BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je liderima Evropske unije ukazao da bi neotpočinjanje pregovora o prijemu Sjeverne Makedonije i Albanije u EU, bila loša poruka i za BiH.

Komšić je u pismu pred samit EU naveo da je izuzetno važno da Sjeverna Makedonija i Albanija ubrzano nastave put u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja, koji se odnosi isključivo na zemlje Jugoistočne Evrope, čime se, kako je ocijenio, šalje pozitivna poruka cijelom Balkanu, te i Bosni i Hercegovini.

„S obzirom da je Evropska komisija već konstatovala da su Sjeverna Makedonija i Albanija ispunili tražene kriterijume za otvaranje pregovora, ali, ako njihov zahtjev bude odbijen, smatram da se time šalje pogrešna poruka i mojoj zemlji (BIH) da rad i donošenje teških odluka koje nas čekaju, ne daju očekivani rezultat“, napisao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

U slučaju da ne dodje do otpočinjanja pregovora sa Tiranom i Skopljem, Komšić smatra da bi se mogao usporiti i proces realizacije mjera i preporuka iz mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za prijem u EU, kao i proces prihvatanja evropskih standarda za koje se on zalaže.

„O mogućem porastu evroskepticizma u zemljama regiona, kao i o mogućnosti pojačanja prisustva nekih drugih faktora i uticaja u regionu, mislim da nije potrebno posebno ni govoriti“, upozorio je Komšić.

Naveo je da se liderima EU obraća „iz solidarnosti prema prijateljskim zemljama i iz želje da sve zemlje regiona jednoga dana budu punopravne članice EU“.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision