Utorak, 22. Januar 2019.
Unsko-sanski kanton 14° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: nap.ba22. Januar. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Komšić pozvao Zagreb i Beograd na razgovore: Odustanite od podjele BiH, to je samoubilačka politika

Politički stav zvaničnog Zagreba kreiran je u zapadnom Mostaru, a Zagreb je tu samo transmisija za iznošenje tih stvari“, rekao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić o razlozima aktuelne loše hrvatske politike prema BiH, govoreći u Ljubljani na konferenciji „Budućnost Bosne i Hercegovine: Kako ubrzati integracije EU i NATO?“ koji organizira Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES).

Komšić je govorio o važnosti da Bosna i Hercegovina postane članicom EU i NATO saveza, ali i o problemima sa kojima se zemlja i njeni građani susreće na tom putu.

„Zašto je to tako, dalo bi se razgovarati – neke informacije imamo mi koji se bavimo politikom, neke informacije imaju tužioci i sudije“, rekao je Komšić, prenosi agencija Patria.

Dok je to tako, rekao je Komšić, bit će i problema u odnosima Zagreba i Sarajeva.

„Bit će problema i ima ih, što je po meni potpuno pogrešno, jer Bosna i Hercegovina i Hrvatska, uostalom kao i Bosna i Hercegovina i Srbija, ili Bosna i Hercegovina i Crna Gora, su suđeni jedni drugima. Mi jedni od drugih ne možemo pobjeći sve i da hoćemo. Jedini normalan put jeste da razgovaramo i sarađujemo“, rekao je Komšić.

Član Predsjedništva BiH poručio je da je svaka druga politika nezrela, samoubilačka politika, te da svi silnici koji su u jednom trenutku mislili da mogu nešto dobiti /podijeliti BiH/ završili su u Haagu.

„Zbog čega se vraćamo na nešto što je historijski već propalo, zbog čega se ne okrenemo rješavanju problema“, pitao je Komšić, podsjećaju da Srbija i Hrvatska imaju dovoljno svojih problame te da se ne trebaju baviti Bosnom i Hercegovinom.

„Bosna i Hercegovina je uvijek imala snage i mudrosti da opstane“, rekao je Komšić, ističući da narodi u Bosni i Hercegovini nisu neprijatelji jedni drugima.

„Mi u Bosni i Hercegovini nismo ni 1992. godine započeli rat, taj rat započet je od naših susjeda“, istakao je Komšić, tražeći da susjedne zemlje odustanu od podjele Bosne i Hercegovine i puste građane unutra zemlje da regulišu svoje odnose.

„Ne treba meni Aleksandar Vučić govoriti kakav je Milorad Dodik, jer Dodik i ja se poznajemo bolje nego što će nas ikada poznavati Aleksandar Vučić, niti treba da mi bilo ko iz Zagreba objašnjava kakav je Dragan Čović“, rekao je Komšić.

„Možemo se dogovoriti samo ako se zaboravi ono zbog čega su ‘92. godine padale mrtve glave, a padale su samo jer su postojali takvi silnici koji su mislili da Bosnu i Hercegovinu mogu da rasture“, poručio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić, te pozvao Zagreb i Beograd na saradnju.

Komšić je rekao da Bosni i Hercegovini treba i pomoć evropskih institucija, ali da ta pomoć ne smije biti samo retorička i sa duplim standardim, kako je, poručio je Komšić, često bio slučaj do sada.

„Treba nam pomoć evropskih institucija na našem EU putu. Ali, ne treba nam samo poruka, treba nam i konkretno djelovanje u BiH. Suviše sam često bio u situaciju da gledam dvostuke standarde evrospkih zvaničnika prema BiH. Sa takvom politikom nema napretka“, rekao je Komšić.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision