Nedjelja, 7. Septembra 2014.
Unsko-sanski kanton 3° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Septembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
Komemoracija i zajednička dženaza poginulih rudara iz Raspotočja u ponedjeljak – Dan Žalosti u FBiH

Dženaza i ukop poginulih rudara Hajrudina Bradaraca, Mehemeda Dizdarevića, Mehmedalije Halilovića i Fahira Halača bit će obavljena u ponedjeljak. Odluka je reuzltat dogovora sa članovima porodica nastradalih.

Poginuli rudari će nakon klanjanja dženaza-namaza biti ukopani na mezarjima u naseljima Vrselje, Poratje i Ponirak i na gradskom groblju Prašnicama.

Prije zajedničke dženaze, koja će biti klanjana na platou parka Kamberovića polje u 14 sati, u dvorani BNP Zenica u 11 sati bit će održan komemorativni skup.

Ponedjeljak 08.09. bit će Dan žalosti na teritoriji Federacije BiH. Tako je odlučila Vlada FBiH na hitnoj sjednici, zbog teške rudarske nesreće u jami “Raspotočje“, u kojoj je poginulo pet rudara.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade FBiH i institucija Federacije Bosne i Hercegovine.

Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH, kao i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija na teritoriji Federacije BiH, dužni su prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

Federalna vlada je, također, odlučila da kao pomoć porodicama poginulih rudara iz Tekuće rezerve Vlade Federacije izdvoji 50.000 konvertibilnih maraka.

U Zenici će Dan žalosti biti 07. i 08.09.

Vlada Unsko-sanskog kantona odlučila je da u nedjelju 07.09. na teritoriji ovog kantona bude dan žalosti za poginulim zeničkim rudarima.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision