Četvrtak, 11. Septembra 2014.
Unsko-sanski kanton -4° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Septembra. 2014. Region, Vijesti
Kosovo mora pokazati političku zrelost i demokratsku kulturu

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je da Kosovo ulazi u važan i odlučujući period kada se treba pokazati politička zrelost i demokratska kultura. Ona je poručila da se rješenje političke krize mora pronaći unutar institucija i u ustavnim okvirima.

“Brzo uspostavljanje naših institucija garantovaće demokratsko funkcioniranje države, pokazaće našu sposobnost za upravljanje krizama i našu spremnost da sami nalazimo rješenja koja će voditi u pravcu ispunjavanja očekivanja naših građana za jednu naprednu državu, odgovornu i poštovanu kao dio evroatlanske porodice”, kazala je Jahjaga na sastanku Savjetodavnog vijeća za zajednice pri njenom kabinetu.

Pred sutrašnji nastavak konstituvne sjednice Skupštine Kosova, na kojoj će se ponovo birati predsjednik Skupštine, Jahjaga je poručila da garantovanje demokratskog funkcioniranja institucija ne podrazumijeva nametanje rješenja od strane druge institucije, a još manje uplitanje radi instaliranja neustavne demokratske prakse.

Istakla je da demokratija ima pravila koja se trebaju poštovati i da se zato rješenje nalazi među onima koji su dobili glas naroda i koji imaju odgovornost pred građanima Kosova.

“Rješenje političke krize mora se pronaći unutar institucija i u ustavnim okvirima. I, naravno, treba da naučimo da sami pronalazimo rješenja, bez traženja pomoći spolja, jer rješenja pripadaju nama, našoj državi i našoj budućnosti”, kazala je kosovska predsjednica.

Nastavak konstitutivne sednice Skupštine Kosova zakazan je za petak, 12. septembra, nakon odluke Ustavnog suda Kosova da je izbor Ise Mustafe od 17. jula bio neustavan i da PDK, kao partija koja je osvojila najviše glasova na izborima od 8. juna, može da kandiduje predsjednika Skupštine. S druge strane, opozicioni blok ima parlamentarnu većinu i svoju šansu vidi u drugom pokušaju.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision