Utorak, 30. Juli 2019.
Unsko-sanski kanton 0° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: slobodnaevropa.org30. Juli. 2019. Svijet
Krizni razgovori u Beču za spašavanje nuklearnog sporazuma sa Iranom

Nakon sastanka s potpisnicama iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. Teheran najavljuje nastavak umanjivanja svojih obaveza definisanih sporazumom kako bi ublažio ekonomsku izolaciju zemlje, pišu svjetski mediji.

Sastanak u Beču između zvaničnika iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije, Kine i Irana održan je u nedjelju, 28. jula, s ciljem očuvanja dogovora postignutog nuklearnim sporazumom koji je ugrožen usljed sve većih tenzija između Irana i Velike Britanije zbog zapljene tankera u Perzijskom zalivu, te naročito nakon prošlogodišnje odluke SAD-a da istupi iz sporazuma i Iranu ponovo nametne sankcije.

Pokušaj spašavanja sporazuma

Razgovori o pokušaju spašavanja nuklearnog sporazuma s Iranom održani su usred rastućih tenzija oko tankera u Perzijskom zalivu, javio je BBC. Cilj hitnih razgovora bio je ublažiti nedavne napetosti i održati u životu sporazum iz 2015., zvanično poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA).

Napetosti su porasle otkako su se Sjedinjene Države povukle iz sporazuma i ponovo uvele sankcije Iranu i svima koji s Iranom posluju. Reagujući na sankcije, Iran je priznao da je prekršio ograničenja na proizvodnju obogaćenog uranijuma, koji se koristi za proizvodnju reaktorskog goriva, ali i potencijalno nuklearne bombe.

Dodatni pritisak na sporazum iz 2015. godine bilo je i povećanje tenzija između Velike Britanije i Irana u posljednjih sedmica. Najprije su britanske snage zauzele iranski tanker, Grace 1, u blizini Gibraltara, tvrdeći da je on prevozio naftu u Siriju čime je prekršio sankcije EU – što Iran negira. Nekoliko dana kasnije, Iran je zaplijenio brod Stena Impero koji je plovio pod britanskom zastavom, zbog, kako su naveli, “kršenja međunarodnih pomorskih pravila”.

Po dolasku na sastanak u Beč, zamjenik ministra vanjskih poslova Irana Abas Aragči izjavio je kako smatra da je zapljena iranskog naftnog tankera u suprotnosti sa JCPOA. Iran je također nazvao provokativnim britanski prijedlog za novu vojnu misiju pod vodstvom EU – pratnja tankera kroz Hormuški moreuz, vitalni međunarodni transportni pravac, prenio je BBC.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision