Nedjelja, 14. Septembar 2014.
Unsko-sanski kanton 1° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Septembar. 2014. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
Krug 99 : Religijske zajednice mogu doprinijeti očuvanju svjetskog mira

Vjerske zajednice mogu dati veliki doprinos u očuvanju svjetskog mira, ocijenio je predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, gostujući kao uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 u Sarajevu. Tema ovonedjeljne sesije bila je “Savremena duhovnost i izgradnja mira”.

Finci je napomenuo da je u Bosni i Hercegovini važno govoriti upravo o tome jer je BiH prošla težak ratni period prije 20 godina i najbolje zna cijeniti mir, a građani ove zemlje znaju koliko znači imati trajni mir. Smatra da ni iza jednog narodnog sukoba, pa ni onog lokalnog, ne stoji religija te dodaje da su u međunarodnim odnosima trajni samo interesi između zemalja koje sebe smatraju velikim silama.

Jedan od uvodničara na današnjoj sesiji bio je i prof. dr. Marko Oršolić koji je najavio da će s današnje sesije biti pokrenuta inicijativa da se 2021. godine sazove veliki svjetski kongres judo-kršćansko-islamskog međureligijskog dijaloga.

– Kongres bi mogao biti održan u Kairu, Berlinu, Jerusalemu ili New Yorku, ali ga je potrebno upriličiti jer su problemi na globalnom nivou veoma složeni – kazao je Oršolić. Prof.dr. Dževad Hodžić kao treći uvodničar na sesiji Kruga 99 napominje da je u judo-kršćansko-islamskim izvorima postoje dovoljni resursi i mnogo razloga za suživot, kako kroz povijest tako i danas.

– No, kako kroz povijest tako i danas religija se zloupotrebljava i instrumentalizira u različite svrhe. Suživot, zajedništvo, dijalog i susret različitih religijskih tradicija na globalnom planu, ali i u BiH, su iznimno važni. U BiH jedno od najvažnijih i temeljnih pitanja društvenog karaktera je kako se ophoditi s religijskim razlikama – mišljenja je Hodžić. Na kraju je istaknuo da se pripadnici različitih religija trebaju nadopunjavati u svojim razlikama i sarađivati, a u tome mogu pomoći religijske zajednice, dok se još više može postići ukoliko postoji politička potpora.

Uvodničari su se složili da vjerski objekti ne bi trebali biti korišteni u predizborne svrhe, ali i da je religijskim zajednicama vrlo važno da vlast obnašaju pripadnici partija koje promoviraju suživot.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision