Četvrtak, 31. Januar 2019.
Unsko-sanski kanton 10° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: krupljani.ba31. Januar. 2019. USK
Kulenović: Ovogodišnja budžetska sredstva za poljoprivredu u visini od 4 miliona maraka

U Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača USK, koji ubraja pet općina, egzistira njih oko 2500, uključujući i one neredovne.

Pored svakodnevne borbe za opstanak, konstatntno su izloženi novim parafiskalnim nametima. Umjesto da im se ukine porez na dugovanja iz prethodne godine, na naplatu im dolaze nove obaveze. Zato je samo u Sanskom Mostu, u posljednja dva mjeseca ugašeno 18 registrovanih obrta, kako prenosi RTV USK.

Tu su i brojne komplikacije administrativne prirode, izrazito skupe veterinarske usluge,a pored svega guše ih i stalne izmjene odnosno ukidanje poticaja Federalnog ministarstva poljoprivrede. Tako je prošle godine iznenada ukinut poticaj za muzna grla u sistemu otkupa mlijeka, a on je po jedinici mjere po grlu iznosio oko 100 maraka.

Pošto je ova mjera ukinuta 20 dana prije završetka procedure poljoprivrednika za dobivanje ovih poticaja, za koju takođe imaju značajne izdatke, kantonalno ministarstvo se potrudilo u pomenute svrhe nadomjestiti sredstva od 150 000 maraka.

Šta će dalje biti zavisi od novog federalnog programa, jer zbog sistema harmonizacije, kantonalne i općinske vlasti, dužne su podržati ono, što ovim programom nije obuhvaćeno. Kašnjenje poticaja svakako je kamen spoticanja poljoprivrednih proizvođača.

Resorni ministar ne spori da ne mogu poduzeti nikakve aktivnosti do usvajanja kantonalnog Budžeta, ali tvrdi, da ukoliko se ne izbore za veća, novčana sredstva za poljoprivredu neće biti manja od prošlogodišnja 4 miliona. Poljoprivrednici traže češća stručna predavanja, a prihvataju da se od 11 feniga poticaja, jedan fenig obustavlja za nova poljoprivredna investiranja.

Ipak, ne žele da to ostane samo mrtvo slovo na papiru. Ministar naglašava da će narednog mjeseca obići sve općine i gradove, kako bi čuo mišljenje svih poljoprivrednih proizvođača USK-a, te nastavio djelovati u pravcu njihovih zajedničkih stavova.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision