Friday, 29. March 2024.
Unsko-sanski kanton 11° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Maja. 2019. Zanimljivosti
Kultura ispijanja kafe širom svijeta
Iako smo mi navikli na miris svježe mljevene i skuhane kafe, u nekim državama su potrebni i neki dodaci da bi se uživalo u omiljenom napitku. Pored toga što neko pije ukuhanu sa šećerom, neko gorku, neko sa kockom šećera, rahatlokumom ili sitnim kolačićem, širom svijeta ljudi su prema svom nahođenju i običajima prilagodili kulturu ispijanja kafe.

Čak i države koje su najveći i najpoznatiji proizvođači kafe imaju svoje običaje i različite načine konzumiranja ovog omiljenog napitka. Pa je tako u Brazilu najpopularniji način ispijanja kafe napitak koji se zove Kafezino, sličan espresso kafi, napravljen od filtrirane kafe u kojem se zrna kafe i šećera melju zajedno. Vijetnamska tradicionalna kafa je veoma slatka i jaka. Spravlja se tako što se u šoljicu prvo sipa kondenzovano miljeko i led, a potom sipa prethodno skuhana kafa sa šećerom. Stanovnici Saudijske Arabije vode računa o godinama i starosti ljudi koji piju kafu i obavezno se servira prvo starijim ljudima, a najčešće je piju aromatiziranu sa hurmama.

I na evropskom kontinentu, različite kulture i civilizacije su razvile svoj specifičan način konzumiranja kafe. U Francuskoj je kroasan skoro obavezan dodatak uz kafu koja se pije u velikim šoljama u kojima je jednaka količina filter kafe i mlijeka. U Italiji je najpopularniji espresso koji se servira u malim šoljicama i konzumira se u jednom ili dva gutljaja.

U Turskoj se kafa kuha u bakrenim džezvama i servira najčešće nakon jela, uglavnom uz neki statkiš. Jedna od, za naše pojmove čudnijih kombinacija, je kafa koja se pije u Finskoj, a pravi se tako što se vrela kafa prelijeva preko kockica tek narezanog sira.

Veoma neobična priča je i o nastanku Irske kafe. Prema legendi, prva je napravljena u toku Drugog svjetskog rata, kada su na jednom aerodromu promrzli putnici zatražili da popiju kafu, a spretni konobar im je tu kafu “ugrijao” Irskim viskijem. U Austriji je veoma popularan Bečki Melange, mali espresso poslužen u velikoj šoljici sa toplim mlijekom upotpunjenim s mliječnom pjenom, kao i Mozart Café, dupli Espresso s poklopcem od šlaga poslužen s 2 cl vinjaka od višanja sa strane. Svi koji uživaju u jakoj i slatkoj kafi, u Španiji će se naći na svom terenu, jer ovaj veoma gust i sladak napitak sadrži istu količinu kafe i kondenzovanog mlijeka, koje se stavlja kao podloga u šolju.

I na ostalim kontinentima se kafa pije na različite načine. U SAD-u se pije u ogromnim količinama i to najčešće filter i espresso kafa. U Australiji se pije Flat white, na način da se u šolju sipa jedna doza espresa, a potom se do vrha preliva sa gustom mliječnom pjenom, dok Meksikanci piju svoju kafu sa cimetom i služe je u glinenoj šolji sa nerafinisanim šećerom. U Maroku i Senegalu se priprema cimetom, klinčićima i biberom.

Za razliku od ostatka svijeta, kod nas se kafa pije sa samo dva nevidljiva sastojka.
Ljubavlju sa kojom je spremljena i merakom sa kojim se pije.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision