Četvrtak, 17. Oktobar 2019.
Unsko-sanski kanton 1° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: al jazeera17. Oktobar. 2019. Region
Kurti: Razgraničenje s Crnom Gorom treba riješiti bez gubitnika

Čelnik Pokreta Samoopredjeljenje i kandidat za premijera Kosova Albin Kurti kazao je u srijedu kako će s vlastima Crne Gore razgovarati o razgraničenju kako bi se to pitanje, ako je moguće, riješilo bez gubitnika, prenosi agencija Hina.

U intervjuu za crnogorski Javni servis RTCG, Kurti je izrazio spremnost da se nakon eventualnog izbora za predsjednika kosovske vlade sastane sa premijerom Crne Gore Duškom Markovićem kako bi u obostranom interesu riješili pitanje izmjene sporazuma o razgraničenju.

“Ja želim da se odmah kao novi premijer sastanem s premijerom Crne Gore i vlastima u Podgorici i da vidim šta možemo uraditi. Da razmotrimo mogućnosti i da ne bude gubitnika u ovom dogovoru”, rekao je on, te dodao kako buduća vlada Kosova želi dobre odnose s Crnom Gorom.

“Crna Gora je priznala nezavisnost Kosova, Crna Gora je članica NATO-a i na putu je u Evropsku uniju. Sa Crnom Gorom želimo veoma dobre odnose i smatram kako ćemo dobrom voljom i s punim informacijama razmotriti i riješiti pozitivno i progresivno ovo pitanje.”

Suzavcem protiv ratifikacije

Crna Gora i Kosovo su avgusta 2015. u Beču potpisali sporazum o razgraničenju, uz posredovanje Evropske unije. Kako je tada rečeno, granica između te dvije države je ona koja je utvrđena Ustavom nekadašnje Socijalističke federativne republike Jugoslavije (SFRJ) iz 1974. godine i duga je 80 kilometara.

Zatim su taj sporazum ratificirali i crnogorski i kosovski parlament. No, dok je ratifikacija išla „glatko“ u Crnoj Gori, na Kosovu je taj postupak trajao tri godine. Sjednice kosovskog parlamenta prekidane su suzavcima, koje su u skupštinskoj sali aktivirali upravo zastupnici Kurtijevog Pokreta Samoopredjeljenje, a njihovi simpatizeri izazivali su nerede na ulicama Prištine. Tvrdili su kako je Sporazumom o razgraničenju Kosovo izgubilo više od 8.000 hektara zemlje.

Kosovski Parlament ratificirao je sporazum o demarkaciji s Crnom Gorom, 21. marta 2018. Dva mjeseca uoči toga, tadašnji predsjednici Crne Gore i Kosova potpisali su aneks sporazuma u kojem je navedeno kako će se nakon što sporazum bude ratificiran u Parlamentu Kosova formirati “Zajednička radna grupa za obilježavanje granične linije” koja će “bude li potrebno”, ponovo razmotriti i eventualno ispraviti propuste ako ih utvrdi.

I sam Albin Kurti odmah nakon pobjede na parlamentarnim izborima za medije u Albaniji rekao je da demarkacija s Crnom Gorom nije zatvoreno pitanje. Za albansku TV KLAN rekao je „da je potrebno formirati zajedničko radno tijelo koje će preispitati sporazum o demarkaciji“.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision