Ponedjeljak, 5. Avgusta 2019.
Unsko-sanski kanton 7° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: uskinfo.ba5. Avgusta. 2019. USK
Lađa na solarni pogon nezaobilazna atrakcija u Bosanskoj Krupi

Ekološka lađa, koju je izradio Osman Palić iz Bosanske Krupe, ovoga ljeta je nezaobilazna turistička ponuda u tom gradu i prevozi brojne turiste od izvora do ušća bajkovite rijeke Krušnice, desne pritoke Une.

Palić kaže kako je kapacitet njegove lađe dvadeset osoba, a posebno je ponosan na njen pogon, s obzirom na to da plovilo pokreće motor na solarnu energiju.

“Motor je moj vlastiti izum i pokreću ga akumulatori koji se pune pomoću solarnog panela koji se nalazi na krovu. Njegov kostur je stari ‘Tomosov’ motor, kojeg sam potpuno preuredio i njime dnevno mogu preploviti i po dvadeset kilometara”, rekao je Palić.

Za sebe kaže kako je penzioner koji na raspolaganju ima dosta slobodnog vremena, te da je veći dio radnog vijeka proveo za volanom teških kamiona.

Dodaje kako je u izgradnju ove lađe uložio oko 5.000 maraka i da mu je uvijek bila želja da ljepote prekrasne Krušnice pokaže drugim ljudima.
VIDEO
Sklopio je aranžman sa lokalnom turističkom zajednicom tako da zahvaljujući Palićevoj lađi brojni posjetioci mogu uživati u čarima netaknute prirodne oaze ovog kraja. Lađar kaže kako je ukupna dužina rijeke sedam kilometara, te da je plovna cijelim svojim tokom.

“Rođen sam na obalama Krušnice i od djetinjstva zaljubljen u njenu ljepotu. Kada povezem turiste, ljudi se ne mogu načuditi kako šira javnost ne zna da postoji ovakav zemaljski raj”, kaže Palić.

Podsjeća da je ova rijeka odlukom lokalnih vlasti proglašena zaštićenim područjem te da je na ovom prostoru zabranjena gradnja građevinskih i drugih objekata.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision